НОВИНИ

В Армения посрещат Преображение Господне "под вода"

В Армения отбелязаха Преображение Господне или Вартавар. Както този празник съчетава църковни и езически елементи и защо е любим на арменците през лятото.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:36, 31.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Деца и възрастни хора, познати и непознати - един ден в годината в е разрешено да залееш с вода когото си искаш. На 98-ия ден от Възкресение Христово в Армения отбелязват Вартавар. Любим празник на малки и големи.

Мъж: Вартавар е любимият ми празник. В този ден всички се забавляват истински.

Обичаят има езически корени и носи името си от думата "варт" - роза. Свързва се с богинята на водата, красотата, любовта и плодородието Астхик, която почитали с красивите цветя. С навлизането на християнството, към обичая се добавя и водата - като символ на пречистването.

Никой не е застрахован и във всеки един момент рискува минавайки под нечии балкон, върху него да бъде излят леген с вода.

Жена: Знам, че всички се поливат с вода - независимо дали са деца или възрастни и независимо каква е професията им. Всички са равни. А водата пречиства - това го знае всеки!

Тази година пред парламента в Ереван организират и публично пране на килими.

Жена: Решихме да комбинираме две традиционни за страната неща - поливането с вода на този празник и нашите красиви килими. Прането на килими е нещо тясно свързано с бита и културата и хората го правят всяко лято. Интересно е да може да се види и от хора, които нямат подобна традиция.

Освен забавен, фестивалът има и своя практичен момент, защото е идеален начин за разхлада в горещите летни дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ приветстваха решението на България да купи самолети F-16
САЩ приветстваха решението на България да купи самолети F-16
Връщат мозайките в Голямата базилика в Пловдив
Връщат мозайките в Голямата базилика в Пловдив