НОВИНИ

В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти

В Районния съд в Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти. Мъжете са обвинени в хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, отправяне на заплахи за убийство и нанасяне на телесни повреди. В края на юни с поредица от протести хората поискаха справедливи наказания и повече сигурност в града.

bnt avatar logo
от Росица Колева
12:12, 29.11.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Венелин Савов, прокурор: Всички имат обвинения за квалифицирано хулиганство, двама имат и за закана за убийство, други двама за средна телесна повреда причинена по хулигански подбуди. Дори и за хулиганството предвиденото наказание е до пет години лишаване от свобода Това че някой е лежал пет месеца в ареста не значи нищо.
Джанай, майка на задържан: Които са виновни, нека си изтърпят наказанието, но и много невинни хора има сред тях.
Живко Чепишев, адвокат на трима от обвинените: Считаме категорично, че са нарушени правата. Ако погледнете в България, ако намерите някакво друго подобно дело за такива хулигански подбуди задържане под стража толкова време, няма как да стане.
Румен Руменов, адвокат на Исмет и Костадин: Обвиненията им са несериозни и некоректни. Най-напред пише, че са газили хората с коли, а след това пише, че са хвърляли камъни и са викали, псували. Аз не мога да разбера кое от двете.
Йордан Тодоров, баща на две от пострадалите деца: Очакваме максимални присъди. Това, което говорят за хулиганство - за мен това не е хулиганство. Това беше опит за убийство. Тия 150 човека са организирана престъпност.
;

В момента обстановката пред съда в Асеновград е спокойна, няма протести, въпреки че много от близките и роднините на подсъдимите са се събрали тук.

При изключителни мерки за сигурност протича в момента делото. Провежда се разпоредително заседание по променения наказателен кодекс. В него седем от подсъдимите поискаха по-леки мерки за неотклонение, останалите четирима вече са освободени от ареста срещу парични гаранции.

Защитниците им изтъкнаха, че задържането им повече от пет месеца, вече се е превърнало в репресия. Част от адвокатите отхвърлиха варианта за съкратено съдебно следствие, петима от подсъдимите пък поискаха споразумение с прокуратурата.

Някои от пострадалите се присъединиха като частни обвинители и направиха граждански искове за общо 60 000 лв. Въпреки че делото вече беше връщано в прокуратурата за процесуални нарушения, сега отново част от адвокатите поискаха това. Прокурорът бе категоричен, че обвиненията са прецизни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат по-високи глоби за шофьорите, които карат с лоши гуми през зимата
Искат по-високи глоби за шофьорите, които карат с лоши гуми през зимата
Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина
Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина