НОВИНИ

В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки

В навечерието на евроизборите Австрия се намира в тежка политическа криза. Вътрешният министър Кикл ще бъде отстранен от поста си, заяви канцлерът Себастиан Курц. В неговия ресор попада разплитането на видеоаферата от почивните дни, в която става въпрос за незаконно финансиране на Партията на свободата. Хербет Кикл е бил генерален секретар по времето, когато е правен записът. Ако и останалите министри от Партията на свободата напуснат правителството, Себастиан Курц е готов до изборите да ръководи правителство на малцинството. Как се стигна до този развой, разказва Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
21:58, 20.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

През целия ден се разиграваше мъчително боричкане за министерските постове на Партията на свободата във временното правителство. Едва вечерта, след множество срещи и с други партийни ръководители, канцлерът Курц оповести решението си поста на спорния вътрешен министър.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Стига се до конфликтна ситуация, в която би било по-добре, така както постъпи Хайнц-Кристиан Щрахе, да се оттегли и вътрешният министър. По този начин биха се предотвратили дори намеците за влияние при изясняване на ситуацията. Той не направи това и след като се консултирах с президента, реших да му предложа отстраняването на вътрешния министър.

В Австрия утвърждаването и освобождаването на министри в правителството става само с решение на държавния глава по предложение на канцлера.

Преди обяд вътрешният министър застана пред медиите, за да обясни че няма доброволно да напусне поста си. Трима други министри, съпартийци на Кикл, поставиха ултиматум, че ако той си тръгне, ще напуснат и те.

Херберт Кикл, вътрешен министър на Австрия: Става въпрос за подтисничество над коалиционния партньор, за провокиране на разделение в редиците ни.

След оповестеното решение на канцлера Партията на свободата, в знак на протест, ще напусне правителството. На тяхно място Себастиан Курц има намерение да предложи независими експерти, за да осигури дееспособността на правителството до изборите през септември. С това политическата криза в Австрия не свършва. Десните популисти имат намерение да се присъединят към вот на недоверие на правителството и канцлера Курц. Същевременно расте и очакването за още разкрития по видеоаферата, анонсирани в Германия от сатирика Ян Бьомерман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на две книги на проф. Огнян Герджиков
Премиера на две книги на проф. Огнян Герджиков
Словесна битка в социалните мрежи избухна между САЩ и Иран
Словесна битка в социалните мрежи избухна между САЩ и Иран