НОВИНИ

В БАН продължават да търсят пари за младите учени

С повишаването на минималната работна заплата на 420 лева се оказа, че чистачките ще получават почти същата заплата с младите научни кадри, които се разписват срещу 440 лева. Един от вариантите е академиците и член-кореспондентите да дадат за младите част от пожизнените си възнаграждения.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:29, 14.01.2016
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Илияна Йорданова е на 28 г. Завършила е Химико-технологичния университет, сега е асистент в Института по катализ на БАН.

Илияна Йорданова, асистент в Института по катализ, БАН: "Много хора си мислят, че в Академията не се работи нищо, че има бански старчета и феодални старчета и че наистина не правим нищо. Аз искам да кажа, че лабораторията, в която работя се занимава с наноразмерни катализатори за очистване на въздух, на летливи органични съединения, понеже напоследък стана много популярно да се говори за "зелена" химия, за иновации, за глобално затопляне".

Илияна ни показва фиша си за декември - чисто е получила малко над 300 лева. От 1 януари заплатата ѝ е увеличена до 440. Илияна коментира разликата от 20 лева между своята заплата и тази на чистачките в Института.

Илияна Йорданова, асистент в Института по катализ, БАН: "Аз не мисля, че е справедливо, защото аз съм учила висше образования някъде към 6 години, 3 години доктурантура, това са 9 години от моя живот и не мисля, че е справедливо един човек, който се занимава с наука да взима 400 лева колкото метачите, хигиенистите, а примерно продавачка в МОЛ-а, сервитьорка или човек, който работи по тези заведения да взима 1000 лева".


;

Младата химичка е скептична, че академиците или член-кореспондентите ще отделят от пожизнените си 2600 лева за младите учени.

Илияна Йорданова, асистент в Института по катализ, БАН: "Не, аз не мисля, че те ще са откажат от тези пари, категорична съм".

И докато обяснява, че със заплатата си трудно се справя с плащането на наема, храната и консумативите, Илияна добавя, че почти никой от състудентите ѝ не се насочил към науката, че младите в Академията се броят на пръсти, а средната възраст тук е 65 години. Гл. ас. Йорданка Каракирова пък е с две деца и заплата от 515 лева. Смята, че за да се промени нещо, трябва да се намали състава на Академията и да има по-голям бюджет за наука. Коментира и поисканата оставка на председателя акад. Воденичаров.

гл. ас. Йорданка Каракирова, Институт по катализ, БАН: "Не мисля, че той прави достатъчно, за да дойдат повече пари в Академията".

В Иститута работи и един вече "бивш" млад учен, който сме ви показвали по време на протестите на Академията за по-висок бюджет през 2010 г.

доц. Христо Колев, Институт по катализ, БАН: "Докога ще бъда в БАН? Значи аз съм свързан с идеологията ѝ, знам че една такава структура трябва да съществува, за да съществува една държава, да има една икономика. Не знам докога ще остана тука, докато мога да устисквам, ще устисквам, но аз не работя само в БАН, за да мога да си изкарвам парите, аз имам допълнителни доходи".

И тримата казват, че искат да се занимават с наука, но се оглеждат за по-добри предложения - и така докато броят на младите учени в БАН започне да клони към нула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромски деца сурвакаха министри, не пропуснаха и БНТ
Ромски деца сурвакаха министри, не пропуснаха и БНТ
Бивш директор на полското радио пред БНТ: Полша неглижира реакцията на Брюксел
Бивш директор на полското радио пред БНТ: Полша неглижира реакцията на Брюксел