НОВИНИ

В Банско почитат паметта на Паисий Хилендарски

С Божествена Света литургия започнаха днес тържествата в Банско, посветени на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 от написването на неговата „История Славянобългарска". Жителите и гостите на планинския ни курорт се поклониха пред мемориала на Патриарха на българското възраждане.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Юлия Караджова
16:51, 19.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Много оскъдни са историческите сведенията за живота на Паисий Хилендарски, но със сигурност се знае, че на19 юни 1962 година той е канонизиран за светец. Затова днес банскалии се прекланят пред неговото дело.

Георги Питов – уредник в Музеен комплекс – Банско: “Ролята на Паисий не е като историк, а просто да събуди този дух на българите, затова от там тръгва будителството, будителите. Затова се смята за родоначалник на българското възраждане защото той просто иска българите да се гордеят че сме българи.”

В Духовно-историческият център „Свети Паисий Хилендарски“ е подредена изложба с ценни документи за Паисий и неговата История Славянобългарска.

Светла Барякова – директор на Музеен комплекс Банско: “Най-ценния експонат в нашия музей въобще и от тази епоха на Възраждането и който ние сме показали във витрината -това е Банския препис на История славянобългарска - дело на местен свещеник - иконом Чучулайн, който по това време е учителствал в Банско, преписва историята и я използва за учебник.”
Интерес предизвиква репликата на параклиса „Свети Иван Рилски”, където се е молил създателят на История Славянобългарска. Тук по автентични снимки е възстановена и килията на Паисий, която в Хилендарския манастир вече не съществува.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов пред македонска медия: България е голям приятел на Македония
Борисов пред македонска медия: България е голям приятел на Македония
Показаха кадри от опожарената Гренфел тауър отвътре (ВИДЕО)
Показаха кадри от опожарената Гренфел тауър отвътре (ВИДЕО)