НОВИНИ

В БЧК разпределят средствата, събрани в помощ на Хитрино

Как ще бъдат разпределени средствата, събрани в помощ на жителите на Хитрино? Общественият съвет към Българския червен кръст се събира на първото си заседание тази сутрин.

bnt avatar logo
от БНТ
06:12, 28.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По последна информация до вчера по сметките на Червения кръст за Хитрино са постъпили близо 2 милиона лева от дарения. Над един милион лева от средствата са набрани чрез дарителски СМС-и на телефон 1466, останалите са от банкови преводи. Кампанията продължава.

Средствата от дарителската кампания ще бъдат разпределяни на базата на експертна оценка на нуждите на пострадалото население. Това ще става под надзора на Обществения съвет. Той се председателства от националния омбудсман Мая Манолова. В него участват представители на местната власт, на държавни институции и неправителствени организации, както и на медиите.

Василка Каменова - зам.-генерален директор на БЧК: Вчера към 17 часа сумата беше 1 млн. 965 000. Като 1 млн и 30 000 са от СМС-и, а останалата сума е по сметка. Националния обществен съвет ще разчита изключително много на предложенията, които ще дойдат от място. Защото там най-добре знаят какви са нуждите на всяко конкретно домакинство. Бих искала да обърна внимание, че тези средства, за които стана дума. Тези по банковата сметка могат още утре да бъдат предоставени на хората. Останалата сума, която трябва да дойде от мобилните оператори, най-вероятно ще дойде до рамките на един месец. Така че за самото подпомагане, вероятно ще се извърши поетапно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработни помагат за разчистването на срутените сгради в Хитрино
Безработни помагат за разчистването на срутените сгради в Хитрино
Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име
Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име