НОВИНИ

В Белгия хиляди остават без работа заради промени в пазара на труда

Хиляди служители остават без работа в Белгия заради промени на трудовия пазар, свързани с навлизането на новите технологии и с местното законодателство, заради което крайната цена на стоките и услугите е твърде висока.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:07, 04.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
белгия хиляди остават без работа заради промени пазара труда

Поредната вест за масови съкращения дойде вчера от националния клон на банката Ай Ен Джи (ING), където до 2021 г. предстои да бъдат освободени 3500 служители. Основното обяснение е в това, че в банковия сектор все повече навлизат цифровите технологии, които обезсмислят поддръжката на клонове с малко клиенти. От началото на годината в Белгия бяха съкратени 12 000 служители - два пъти повече, отколкото през миналата година.

Сред освободените тази година са служители в местните представителства на технологичния производител Ай Би Ем (IBM Belgium) и на производителя на кафе Дау Егбъртс (Douwe Egberts), както и всички работници в заводите за тежка строителна техника Катерпилар (Caterpillar). Отражение върху решенията на собствениците за освобождаване на служители има и цената на труда в Белгия, която прави стоките и услугите неконкурентни. Белгия е сред държавите в ЕС с най-високо облагане на труда, достигащо по 50 на сто за работника и за работодателя.

Медии коментират, че обявяването на закритите работни места е като съобщаването на влаковете, които се движат със закъснение - пътниците научават само за тях, но не чуват за онези, които спазват разписанието. Цитирани са данни на министерството на икономиката, според които за първите шест месеца на годината в страната са били разкрити нови 21 000 работни места, а догодина се очакват още 40 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата изненадващо пристигна в Аматриче
Папата изненадващо пристигна в Аматриче
Сигурността и устойчивостта в страната е златната инвестиция за бъдещето
Сигурността и устойчивостта в страната е златната инвестиция за бъдещето