В Белгия 300 души се включиха във възстановка на отблъскването на последната офанзива на Нацистка Германия във Втората световна война - Арденската. В градчето Бастон, близо до границата с Люксембург, беше и внучката на легендарния генерал Джордж Патън.

Точно преди 75 години - в средата на декември 1944-а, отстъпващите войски на Нацистка Германия контраатакуват при Бастон с цел да стигнат до пристанището Антверп и да блокират снабдяването с муниции на съюзниците. Хиляди американски войници от 101-а парашутна дивизия са обсадени от тежковъоръжения Вермахт.

Гийом Серон: Искаме да покажем на публиката, че войната е мръсна. Вижте за 15 минути на какво ми станаха дрехите, а си представете за цяла седмица какво щеше да бъде.

Цели 10 дни по-късно обсадата е скъсана от трета американска армия, командвана от генерал Джордж Патън.

На възпоменателните събития днес в Бастон беше внучката му:

Хелън Патън, внучка на ген. Джордж Патън: Той е освобождавал със замах. Понякога е правил грешки, но рядко. Защото се е подготвял много, дори от историческите книги за завоеватели като Наполеон и Цезар.

Проявите по повод годишнината от отблъскването на Арденската офанзива ще продължат и през идната седмица.

Към вече пристигналата делегация от американския Конгрес се очаква да се присъединят и държавни и правителствени ръководители от Европа, сред които президентите на Германия и на Полша.