Ръководството на белгийски зоопарк взе решение за скъсяване на рогата на носорозите, като стъпка срещу бракониерите след жестокото убийство на бял носорог във Франция тази седмица. Тогава рядък представител на вида от зооградината „Таори“ беше прострелян три пъти в главата и му бе отрязан големият рог. Извършители все още не са открити, а според полицаите „находката“ ще бъде продадена на цена между 30 000 и 40 000 евро.

© БТА

Зоологическата градина „Паири Дайза“, на около 60 километра югозападно от Брюксел, има три възрастни носорога и бебе бял носорог, родено през март 2016 г. Заведението е дом на общо 5000 животни. Директорът му Ерик Домб написа във Фейсбук страницата на зоопарка, че тази неприятна мярка е консултирана с експерти и лекари и за момента това е единственият начин животните да бъдат предпазени от бракониерите. Домб уверява, че според ветеринарите скъсяването на рогата не носи риск за живота и не е болезнено.

Рогата на носорозите струват много по-скъпо дори от златото и кокаина – 60 000 за килограм. Те се търсят основно в Китай и Виетнам за интересите на традиционната медицина, а и за афродизиак. Междувременно популацията на дивите носорози по света рязко намалява с най-малко 1400 убийства всяка година главно в Южна Африка, но също и в Азия и Индия.

Бракониерски войни: Защо рогът на носорога струва повече от златото и кокаина

Бракониерски войни: Защо рогът на носорога струва повече от златото и кокаина

Невиждан акт на жестокост шокира Франция през седмицата. След като нахлуха в зоопарк, бракониери застреляха и отрязаха рога на носорог. Това вероятно...

Бракониери убиха носорог в зоологическа градина

Бракониери убиха носорог в зоологическа градина

Носорог беше убит от бракониери във френска зоологическа градина. Това е първия подобен инцидент в Европа.