НОВИНИ

В Берлин изпробват система за лицево разпознаване

На една от берлинските гари днес започна изпитване на система за биометрично лицево разпознаване. За да не наруши съществуващото законодателство, германската полиция използва за теста доброволци.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:53, 01.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
берлин изпробват система лицево разпознаване

Повече от 250 доброволци участват в теста. Те са предоставили имената си и по две снимки, по които базата данни ще сравнява. Камерите са три, и ще снимат един от входовете и и един от ескалаторите към пероните. Очаква се доброволците да минават оттам. Предназначението на такава система, според полицията, би било борба с терора и престъпността, но засега не е ясно какво ще е приложението ѝ.

Йенс Шобрански, федерална полиция, Берлин: Тогава ще възникне въпросът къде можем да прилагаме такива системи. В самото начало на теста е твърде рано за такива спекулации. После законодателните органи ще кажат кое е възможно и кое не.

Макар и в пробен период системата вече предизвика резерви и съмнения. Според критиците, тя е опасна за личната неприкосновеност и свободата на анонимно движение в обществените пространства, а потенциалната грешка - една на милион - означава няколко измъкнали се на ден престъпници.

Улрих Шеленберг, председател на Германската адвокатска асоциация: Човек дори не знае къде е заснеман, какво се появява на екрана, после ще се добавят и личните му данни. Идентифицирането ще става моментално. Това е нещо, което не искаме, и което Федералният Конституционен съд не желае.

Тестовете на берлинската гара Зюдкройц ще продължат шест месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на сградата на Русенската опера
Започва ремонт на сградата на Русенската опера
Борисов пред Георге Иванов​: Отношенията ни се нуждаят от повече прагматизъм
Борисов пред Георге Иванов​: Отношенията ни се нуждаят от повече прагматизъм