НОВИНИ

В безплатните буферни паркинги в София останаха много незаети места

Столицата ни все още не се е изчистила от замърсяването с фини прахови частици, но днес сутринта е имало спадане на замърсяването. Това каза за "По света и у нас" директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов. Надеждата е в следващите дни температурната инверсията, която шести ден е над Софийското поле, да отстъпи. Въпреки оптимистичните прогнози, в късния следобед стойностите от измервателните станции отново тръгнаха нагоре.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:06, 10.12.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Данните, качени на страницата на Столичната община днес сутринта показаха изчистване на въздуха, като стойностите се движеха близо до граничните. Привечер обаче те отново скочиха над нормите в "Павлово", "Надежда", "Хипродрума" и "Младост".

Вчера две от 24-часовите наблюдения - тези в "Павлово" и "Хиподрума", белязаха стойности на фини прахови частици около 100-120 микрограма на кубичен метър или това е двойно над нормите. "Зелен билет" за пътуване обаче нямаше, тъй като за него са нужни по-високи стойности. Колкото до безплатните буферни паркинги, нямаше особено голям наплив към тях. На този на "Царградско шосе" от около 2 хиляди места, над 480 останаха свободни.

БНТ: Днес има ли повече коли от обикновено?
Даниел Йорданов, Столична община: Не, нормалното количество.

Днес от НИМХ казаха, че вече шести ден в софийското поле продължава температурната инверсия, която предизвиква мъглата, а тя пък носи със себе си замърсяването.

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ на БАН: Който твърди, че ще направи въздуха в София винаги чист, лъже, защото това е невъзможно. Самите природни дадености на София са така, че нашите предци са направили града на място, което е с инверсии и за да се махне това, трябва да се махнат планините.

Това, което може да се направи, е по-ниско замърсяване от колите и строителството, смята проф. Брънзов. Той коментира и защо в "Павлово" се отчитат най-големите замърсявания през тези дни.

Проф. Христомир Брънзов: "Павлово" е особена точка, защото е на бул. "Цар Борис III". Тази станция е точно до булеварда и тя просто реагира много на трафика на колите, който е на 20 метра от нея.

Според синоптика Анастасия Стойчева, въздухът в София обикновено се изчиства, след като задуха северозападен вятър и температурите паднат. Нейната докторантура е била върху мъглите в Софийското поле, а изводът е че преди то е било по-замърсено.

Анастасия Стойчева, НИМХ: Стигнахме до заключението, че след затварянето на Кремиковци - това е 2006-2007 г., докато се изчисти атмосферата малко, очевидно следващите години честотата на поява на мъгла е доста по-малка.

Според проф. Брънзов пък в последните пет дни не имало никога не е имало стойности пет или двайсет пъти над нормата, както се твърди, просто се забравя, че измерването е 24-часово. Колкото до измерванията от неправителствени организации, той твърди, че те не са достоверни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в резервоар за газ на бензиностанция в София
Кола се вряза в резервоар за газ на бензиностанция в София
Цените на електронните винетки за 2020 г. остават непроменени
Цените на електронните винетки за 2020 г. остават непроменени