НОВИНИ

В "България от край до край": ​Къде точно е издъхнал и погребан Хаджи Димитър?

Къде точно е издъхнал и погребан Хаджи Димитър - на Бузлуджа след голямото сражение на четата му, или пък не. След безпрецедентно изследване учените ще се опитат да дадат категоричен отговор със съвременните методи и ДНК-анализи. Инициативата е следствие на един от епизодите на "България от край до край" с автор Йордан Димитров.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
20:43, 27.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

През 2018 година България ще отбележи 150 години от гибелта на Хаджи Димитър. В пресата от 18 юли 1868 година е разказано за епичния бой на Бузлуджа, описана е и смъртта на войводата на върха. Костите му останали там, днес са зазидани в монументален паметник. Малко след тези събития, обаче, и друго място е посочвано за гроб на Хаджията, то се намира на връх Кадрафил.

До там според мита смъртоносно раненият войвода бил пренесен след 30 километров преход. Костите от Кадрафил още в началото на 20 век са предадени на майката на Хаджи Димитър. Днес те са в сливенския исторически музей. Може ли съвременните методи в науката да се намесят и категорично да докажат кои са костите на войводата.

Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа": Ще се опитаме на база на съвременните технологии да дадем отговор на този наистина важен за българската историческа наука въпрос и веднъж завинаги да стана ясно къде е починал Хаджи Димитър и респективно къде е погребан той. Дали това ще се увенчае с успех зависи изключително много от две обстоятелства - първото е от самите кости, за които се твърди, че са на Хаджи Димитър и се съхраняват в историческия музей в Сливен - дали би могла да бъде извлечена годна проба за сравнение. И на второ място, да намерим наследници на рода, които да дадат своето съгласие. Тези наследници, както ни беше обяснено, трябва да бъдат по женска линия, тоест по линията на неговите сестри.

Всеки, който има честа да е наследник на рода на Хаджи Димитър би могъл да съдейства на историците от национален парк-музей Шипка-Бузлуджа и историческия музей в Сливен.

БНТ ще проследи смелия научен опит. Несъмнено това изследване, ако бъде успешно, ще даде важна информация, то ще приобщи знанието от миналото със съвременната наука, но ще направи и нещо много по-важно, ще е повод да говорим за времето, когато народът ни е търсил свободата си дори с цената на живота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да украсим дома си в новогодишната нощ?
Как да украсим дома си в новогодишната нощ?
Автомобилна разходка из Варна
Автомобилна разходка из Варна