НОВИНИ

Доказано - най-древният предтеча на човека е живял преди 7,2 млн г. на Балканите

Най-ранният етап от развитието на човек е свързан с Балканите и Източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка. Тази сензационна новина беше оповестена за първи път официално днес от български и немски учени. Първите си изправени крачки, предчовеците са направили преди повече от 7 милиона години и със сигурност останки от първите хоминиди са намерени край Чирпан и Атина. Това показват учените, изследвайки челюст и зъб , които се оказват най-ранните в Европа.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:24, 23.05.2017
5157
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Колкото и да е странно всичко започва от един зъб. Открит в пясъчна кариера край Чирпан от любител пелеонтолог."

Проф. Николай Спасов - директор на природонаучен музей, БАН: "Част от пясъка от тази кариера е отишла за магистрала Тракия и ми се свива сърцето, като си помисля колко стотици хиляди кости са били смляни за да се направи тази настилка. И може би между тях и костите на нашия човек."

Това е уголемен 3D модел на зъба, явно предкътник, подобен на човешки, но с три корена. Което издава неговата необичайност.

проф. Николай Спасов: "Ние бяхме щастливи от това, че най-после сме намерили останки от хоминид. Направихме разкопки благодарение на които успяхме да установим каква е възрастта каква е природната обстановка какви са животните наоколо. Ето това е една газела, която е намерена там , имаме изключително много останки. Например това е една маймуна, казва се мезопитек."

Фосилите на древните костенурки, газели, трипръсти коне, носорози и жирафи край Чирпан доказват и възрастта на хоминида - над 7 милиона години.

Проф. Николай Спасов: "Горе долу от това време са първите представители на предчовеците намерени в Африка. Това веднага ни накара да се замислим дали не е възможно всъщност нашите останки да са на такива предчовеци, на хоминини. Тези, които се считат, че първи се изправят и тръгват по пътя на съвременния човек."

И като че ли най-силният аргумент, че първите стъпки на човека са били по нашите земи е климата по това време, саванната растителност и липса на дървета - почти задължително условие не само за маймуните, да се научат да се изправят ако искат да видят хоризонта.

Проф. Николай Спасов: "Савана, като днешната африканска савана. Това личи както по полена от растенията, от такива растения, които живеят в открита обстановка, така и по фитолитите намерени от растения. По това време се оказва, че саваните в Африка още не са били така открити. Там тепърва започва да се развива саваната"

Въпреки силните аргументи в полза на хоминида от Чирпан, все пак става дума за един зъб. Докато не се сещат за отдавна намерена цяла челюст в Гърция, позабравена и неизследвана. Откриват я в музейни архиви чак в Нюнберг и заедно с немски учени започват да я проучват. Така стигат до извода, че челюстта и зъбът край Чирпан са на една възраст и на един и същи представител - грекопитек.

Проф. Николай Спасов: "Представител на хоминините, и тъй като той беше на възраст 7 млн и 200 хил той трябваше да бъде най-старият от всички известни."

И сега с натрупаните нови доказателства, вече трудно може да се оспори - човечеството тръгва не от Африка а от Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади хора могат да станат доброволци през лятото във Варна
Млади хора могат да станат доброволци през лятото във Варна
22 са жертвите на атентата в Манчестър
22 са жертвите на атентата в Манчестър