НОВИНИ

Масово кръщение в десет български града

Най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България се провежда в момента в големите православни храмове на 10 български града. Сред тях са София, Пловдив, Варна и Бургас. Събитието бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го за България” и се организира от Движение за национална кауза ДНК.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:20, 22.10.2017
5714
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Препълнен бе храмът тази сутрин с детска глъч и радостно очакване. Тайнството на кръщението - мигът, в който се приема Божието благоволение събра стотици в столичната църква "Света София".

Иванова - майка на Мария: Станала е рано сутринта, все още е усмихната и очаква с нетърпение да стане хриситянка.
Павлина - майка на Борис :Това е много хубава кауза и си заслужава.
Елена , баба на Кристиян: С внучето да го кръстим да повярва в доброто и да избягва злото.

Звездни кръстници ще въведат децата във вярата и ще станат спътници в християнския им живот.

Сред тях са актрисата Хилда Казасян и певицата Поли Генова.

Повече от 1200 деца в цялата страна се включиха в инициативата. Над шест хиляди лева ще бъдат дарени на Фондация "Искам бебе".

Андрей Арнаудов: "Движение за национална кауза" Наистина много се вълнувам. Радвам, се толкова много хора се включиха в кръщенето, толкова много хора се радват на тази кампания. Това е наистина важно. Ние сме медийните хора и нашата работа е да направим темата за демографията важна, защото това наистина е проблем, но някак си не ни интересува.

Началото на пътя - когато започваш на чисто.

;

18 бебета бяха кръстени в катедралния храм „Света Троица" в Русе.

Родителите им споделиха, че са избрали да се включат в най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България, защото така дават пример и насърчават раждаемостта. Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщението от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.

Пловдив

60 деца кръщават в този час и в Пловдив на масова церемония. Тя започна в 11 часа в митрополитския храм "Света великомъченица Марина". Със средства от кампанията „Направи го за България" само в Пловдив са били подпомогнати 150 семейства с репродуктивни проблеми. Местната община също финансира инициативата и затова днес като почетен гост на кръщенето е и кметът на града Иван Тотев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония се готви да посрещне мощен тайфун
Япония се готви да посрещне мощен тайфун
Какво представляват безплатните закуски на учениците?
Какво представляват безплатните закуски на учениците?