НОВИНИ

Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Това стана ясно след среща на премиера Борисов с еврокомисар Мария Габриел и ръководителя на Дирекция „Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола. Суперкомпютърът, който ще се намира в Sofia Tech Park от края на 2020 година, ще даде огромна възможност за разработване на нови приложения , които ще помагат на учените в много области - от създаването на лекарства и нови материали , до борбата с изменението на климата.Той ще бъде най-мощният компютър в Източна Европа, сред първите 10 на стария континент и сред топ 50 в света.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:05, 17.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

За създаването на тези свръхбързи центрове за изчисляване ще бъде заделена инвестиция от 1 млрд. евро. От нея 840 млн. ще поеме ЕК, а 12 млн. евро ще поеме България.

С тези иновативни центрове ще се разработват приложения, които ще помагат на много учени, в много области - от създаването на нови лекарства до промените в околната среда.

Бойко Борисов, министър-председател: С напредване не технологиите виждам колко отдалечено място е ЕС от водещите държави в тази сфера. Така че радвам се, че сега ЕК и Европа се замисли, че в следващите месеци и няколко години, тази технологична революция ще бъде огромна.
Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Година откакто ЕС заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера. След много интензивна работа Европа има инвестиции от 1 млрд евор и Европа има селекционирани държави, сред които и България, с които да си върне лидерството и само след година и половин да бъде сред първите 3 суперсили в света.
Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция "Свързаност" на ЕК: България ще има най-добрите школи за математици и компютърни специалисти. В този център ще работят предимно българи, но след конкурси и хора от Европейския съюз.
;

Свръхбързият компютър ще заработи у нас до края на 2020 година в Технопарк в София. Той е сред 10-те най-мощни компютри в Европа и 50-те най-мощни компютри в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за бъдещето на пазара на труда у нас се проведе в София
Конференция за бъдещето на пазара на труда у нас се проведе в София
Богатствата на момъка на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас
"Богатствата на момъка" на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас