НОВИНИ

В бомбените атентати в Сирия са убити 41 души, от които 30 в Тартус

Най-малко 41 души са убитите в поредицата бомбени атентати, извършени дни в три сирийски града, сочат данни на държавните медии, цитирани от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:32, 05.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
бомбените атентати сирия убити души тартус

Експлозиите са отекнали в два проправителствени града - Тартус на западното крайбрежие и Хомс в Централна Сирия, както и в североизточния град Хасака, който до голяма степен се контролира от кюрдските сили.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека атентатите са били извършени едновременно срещу контролно-пропускателни пунктове на сирийската армия или на кюрдската полиция.

Нападенията са извършени ден след като групировката "Ислямска държава" изгуби последните си позиции край турската граница, а сирийската армия и съюзниците й успяха наново да обсадят бунтовническите квартали в Алепо.

На моста Арзуна, на влизане в Тартус, е бил извършен самоубийствен атентат с кола бомба, а след това камикадзе е взривило пояса си с експлозиви сред дошлите да помогнат на пострадалите при първото нападение. 30 души са убити, а 45 са ранени.

Този начин на действие е характерен за джихадистите на Ал Каида и "Ислямска държава", отбелязва АФП.

В Хомс на входа на населения предимно с алауити квартал Захра кола бомба уби двама души и рани седем.

В североизточния град Хасака са убити осем души при експлозия срещу кюрдски контролно-пропускателен пункт. За това нападение отговорност пое "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Експлозия е отекнала и на път западно от столицата Дамаск. Според държавната агенция САНА един човек е убит, а трима са ранени. Според Сирийския център за наблюдение правата на човека са убити трима души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК трябва да участва във всички преговори за газовия хъб Балкан
ЕК трябва да участва във всички преговори за газовия хъб "Балкан"
Десетки ранени при рухване на сграда в Тел Авив
Десетки ранени при рухване на сграда в Тел Авив