Заместник-министър Георг Георгиев откри Петата среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония в резиденция Бояна.

,,Много сме щастливи и се радваме, че успяхме да постигнем договорености по важни теми по отношение на съвместното отбелязване на празниците на Св. св Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум и цар Самуил. Това е своеобразен успех по теми които по-скоро бележеха разделение, а сега вече намираме общ път, който не ни разединява‘‘, каза зам-министърът.

Георгиев подчерта, че в рамките на постигнатите договорености, касаещи теми като образование и култура са постигнати добри реализирани резултати, които от своя страна биха допринесли за изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

,,Тук искам изрично да подчертая, че основен акцент от работата на тази Комисия е общата ни история. Тук не говорим за ,,споделена‘‘ история, защото ние споделяме историята както със съседите си, така и с държави от цял свят. Общата история е това, което ни обединява и това, което ние търсим като основа в сътрудничеството и приятелството между държавите ни‘‘, добави той.

 Българо-македонската комисия заседава днес в София

Българо-македонската комисия заседава днес в София

Праистория, Античност и Средновековие са историческите периоди, които ще обсъждат членовете на смесената Българо-македонска комисия експертна комисия...