НОВИНИ

В Бразилия е създаден кризисен щаб заради пожарите в Амазония

Пожарите в Амазония представляват "международна криза" и трябва да са сред водещите теми, които ще се коментират на срещата на Г-7, смята президентът на Франция - Еманюел Макрон. Бразилският му колега - Жаир Болсонаро го обвини, че търси политически дивиденти. В Бразилия е създаден кризисен щаб, който следи ситуацията. А горящите дъждовни гори се виждат и от Космоса.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:39, 23.08.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
"Нашата къща гори. Буквално. Дъждовните гори в Амазония - дробовете, които произвеждат 20 % от кислорода на нашата планета - са в пламъци. Това е международна криза. Членове на Г-7, нека преди всичко останало обсъдим спешната ситуация в идните два дни!"

Това написа френският държавен глава Еманюел Макрон в Туитър. Реакцията на колегата му от Бразилия не закъсня.

"Бразилското правителство остава отворено за диалог, основан на обективни данни и взаимно уважение. Предложението на френския президент проблемите на Амазония да бъдат обсъждани на Г-7 без участието на страните от региона, разкрива колониално мислене, което не принадлежи на 21 век."

Болсонаро обаче призна, че страната не разполага с необходимите ресурси, за да се справи с мащабите на пожара. Той стигна и по-далеч, като намекна, че е възможно НПО-та да са запалили дъждовните гори, с което предизвика остри критики. Този път с твърденията му е са съгласни дори фермерите, за които разчистването на площ е добре дошло. С особена болка следят пожарите местните племена.

Хандех Укана Мура, племенен водач: С всеки изминал ден виждаме как разрухата напредва: обезлесяване, нашествие, изсичане. Тъжни сме, защото гората умира всеки миг. Усещаме промените на климата. А светът се нуждае от гора. Ние се нуждаем от нея, децата ни също.

А статистиката е безпощадна - в сравнение с миналата година пожарите в района на Амазония са 85% повече. За първите седем месеца от годината пламъците са погълнали над милион и 860 хиляди хектара екваториални гори. НАСА разпространи сателитни снимки на огнената стихия, която се вижда от Космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортират до болницата в Самоков ранения на Мальовица турист
Транспортират до болницата в Самоков ранения на Мальовица турист
Приключва срокът за компенсационните списъци за африканската чума
Приключва срокът за компенсационните списъци за африканската чума