НОВИНИ

От студиото ни в Европарламента: Европа има нужда от нов старт

В Брюксел е Добрина Чешмеджиева където в студиото в Европейския парламент разговаря с евродепутатите Мария Габриел (ЕНП), Илияна Йотова (ПЕС) и Джо Лайнен (ПЕС). Ето какво заявиха тримата евродепутати по повод референдума във Великобритания.

bnt avatar logo
от БНТ
23:55, 23.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Европейският съюз има нужда от нов старт, гражданите имат нужда от решение на проблемите си, новото начало е необходимо, заяви Джо Лайнен.

;

Мария Габриел коментира, че критиките, които бяха чути по време на кампанията във Великобритания, трябва да бъдат чути. Европейският проект има нужда от преформатиране, за да има видимост на политическите процеси.

;

Илияна Йотова заяви, че екзитполовете са важни, защото цял ден се коментира нещо, което е изградено от хипотези. ЕС отива далеч от обикновените граждани, самите правителства казват, че хубавото се прави от тях, а лошото идва от Брюксел. Ако ЕК бъде едно правителство на една държава-членка, то ще има предсрочни избори, хипотетично коментира Йотова.

;

Джо Лайнен призова да се действа обединено, за да се обясни на хората какво точно се прави от европейските депутати. Според него, съюзът е достатъчно голям за да поправя съществуващата ситуация по отношение на мигрантската криза и икономическите трудности.

Според Мария Габриел силна Европа означава застраховка живот за отделните държави. Излизане на държава е безпрецедентна ситуация, която буди и уважение, защото изразява волята на хората. Нужно е максимално бързо да се синхронизират бъдещите действия, за да не могат популистите да се възползват.

Илияна Йотова каза, че много партии незаслужено си играят със страховете на европейците. Призова да се слуша повече гласът на държавите-членки, защото липсва обратната връзка. ЕК не е последователна, не може да има двойни стандарти в Европа, тъй като те разочароват гражданите.

Ролята на Великобритания е извънредно важно, но те имат двойнствено поведение, веднъж казват "член сме на ЕС", втори път казват "остров сме". Трябва ясно да бъде формулирана позицията на Обединеното кралство, каза за финал Джо Лайнен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всичко за референдума: Гледайте специалното издание на Денят започва
Всичко за референдума: Гледайте специалното издание на "Денят започва"
Явор Сидеров и Илия Лингорски: Великобритания ще остане в ЕС
Явор Сидеров и Илия Лингорски: Великобритания ще остане в ЕС