НОВИНИ

Здравните министри в Брюксел: Няма място за паника в Европа относно коронавируса

В осем европейски страни има случаи на заболели от новия коронавирус. Най-много са в Германия, Франция и Италия. На този етап носителите на вируса са изолирани и са под контрола на здравните служби. На този фон в Брюксел беше свикан извънреден съвет заради китайския вирус. Как да спрат разпространението на заразата в Европа - това обсъждаха министрите на здравеопазването на страните от Европейския съюз. В срещата участва и министър Кирил Ананиев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 13.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Засега общата позиция на министрите на здравеопазването е, че няма място за паника в Европа, но въпреки това те ще си сътрудничат по-активно и с Европейската комисия в тази област.

Темите, които се обсъждаха днес, по-скоро бяха свързани с лекарствата и с европейския пазар на лекарства, както и какво би се случило, ако китайските фирми спрат да изнасят лекарства и суровини за лекарства, защото голяма част от европейският фармацевтичен бизнес е свързан и с Китай. Засега позицията е, че Европа би се справила с това няколко седмици. Европейската агенция за лекарствата в Амстердам също наблюдава ситуацията, но европейските държави ще си сътрудничат по-тясно в тази област.

Засега не е необходимо въвеждането на каквито и да било ограничения, свързани с пътуванията в Китай, въпреки че някои държави еднолично са ограничили полетите. Една единствена държава е спряла полетите си към Китай - това е Италия.

Стела Кириaкиду - комисар по здравеопазване и безопасност на храните: До този момент в Европейския съюз бяха потвърдени само няколко случая. Но разбира се, вирусите не признават граници. Затова беше изключително важно да проведем тази среща, за да имаме тясна координация помежду си. Страните членки като цяло имат стабилно здравеопазване и са добре подготвени да се справят с потенциални случаи на вируса КОВИД - 19. Те вземат всички необходими мерки за изолация, проследяване на контактите и справяне със случаите.

Често задаван въпрос в Брюксел днес беше доколко може да се вярва на китайските власти, колко достоверни са цифрите, които съобщават, но засега позицията на Брюксел е, че сътрудничеството с Китай е на добро равнище и цифрите, които те съобщават, са достоверни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Божков получи нови обвинения, търси съдействие от руски граждани в ОАЕ
Васил Божков получи нови обвинения, търси съдействие от руски граждани в ОАЕ
Каракачанов: България ще увеличи участието си в мисията на НАТО в Ирак
Каракачанов: България ще увеличи участието си в мисията на НАТО в Ирак