НОВИНИ

В Брюксел очакват писмото на Тереза Мей за задействане на Брекзит

9 месеца след британския референдум, Брекзит днес официално ще започне. Тази нощ британският премиер Тереза Мей подписа писмото, с което стартира процедурата по напускане на Европейския съюз. Официалното предизвестие по член 50-и ще бъде връчено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск по-късно днес. Какво предстои, как ще протекат преговорите между Лондон и Брюксел и колко време ще отнеме развода - ще ви разкажем всичко по-важно около безпрецедентното решение на страна-членка да напусне Общността в тази и следващите ни емисии.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:53, 29.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Полунощ британско време. Биг Бен бие в този час за първи път откакто Великобритания реши да напусне ЕС. Причината - Тереза Мей подписа писмо, с което по-късно днес ще задейства член 50.

Тази сутрин британското правителство се събра на извънредна среща на Даунинг стрийт 10. Малко по-късно британският постоянен представител в Евросюза - сър Тим Бароу, замина за Брюксел, за да предаде писмото на Тереза Мей на Доналд Туск.


;

Около 14:30 българско време, Брюксел ще бъде официално известени за решението на Лондон да напусне. В същото време, британският премиер Мей ще държи реч пред парламента. Очаква се тя да обещае да бъде представител на всеки човек, в цяла Великобритания, включително и на британците, живеещи извън Острова и на европейците, живеещи на Острова.

В предварително разпространеното послание на Мей се призовава за единство.

Междувременно, шотландският парламент одобри предложението на Никол Стърджън за искане на втори референдум за независимост. Така Лондон ще води паралелни битки както с Брюксел - за напускане, така и с Единбург - за запазване на целостта на Великобритания.

На 29 април предстои среща на лидерите на останалите 27 страни-членки на Европейския съюз, в която те ще дадат мандат на Европейската комисия да започне официални преговори с Кралството.

Очаква се преговорите да започнат през май, след като Комисията уточни правилата, по които ще се води договарянето. Обратното броене до фактическия Брезит започна. Сега следва по-трудната част - преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотоизложба представя пазарите в Русе от 19 век до днес
Фотоизложба представя пазарите в Русе от 19 век до днес
​Работодателите ще имат електронен достъп до регистъра на болничните листове
​Работодателите ще имат електронен достъп до регистъра на болничните листове