Първи реагира Йенс Столтенберг. Той заяви, че е обезпокоен и шокиран от това, което става в Скопие и призова всички политически партии там да търсят диалог, а не да прибягват до насилие.

В Брюксел са обезпокоени от това, което стана в Македония снощи. Още повече, че страната на кандидат за член и в ЕС, и в НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е шокиран от случилото се и призова всички замесени страни да уважават демократичния процес и да търсят диалог, а не да прибягват до насилие.

Европейските външни министри днес се събират на неформална среща в Малта, където една от основните теми ще бъдат отношенията с Турция. Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини коментира тази сутрин преди срещата, че македонските партии трябва да изведат страната от тази криза, която би могла да стане опасна.

Федерика Могерини, върховен представител за външна политика и сигурност на ЕС: "Това, което видяхме вчера в Скопие, е тревожно и тъжно за всички нас: "За нас насилието е неприемливо, особено когато става в "сградата на демокрацията" - парламента. И се надяваме, че всички в Скопие ще следват конституционните принципи."

Комисарят по разширяването Йоханес Хас също осъди нахлуването в македониския парламент и каза, че насилието няма място там. Събитията в Македония дадоха повод днес за коментари за това дали наистина ЕС е готов за ново разширяване със страните от Западните Балкани. В Брюксел се чуват все повече гласове, че до приемане на Македония, Албания, Сърбия и Черна гора в ЕС едва ли ще се стигне в обозримо бъдеще.

Един от холандските депутати от Европарламента Кати Пири, която е познавач на Балканите, коментира днес, че в Брюксел вече никой не вярва в ново разширяване на ЕС.

Но целта на поддържане на преговорите е, както тя се изрази, да се държи в бутилката националистическият дух на Балканите.