Днес в Брюксел трябва да бъдат подписани документите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Часове преди началото на срещата премиерът Тереза Мей представи открито писмо, в което призова британците да подкрепят сделката.

В писмото на Тереза Мей се казва, че проектоспоразумението обещава "светло бъдеще" за Великобритания, напускането на ЕС следващата година ще бъде "момент на обновление и помирение" за цялата страна. В посланието Мей обещава, че ще направи всичко възможно документът да бъде подкрепен от британския парламент, въпреки че съпротивата срещу него е много голяма. Като основният мотив за това е, че не защитава достатъчно интересите на страната. Великобритания и Испания постигнаха споразумение за Гибралтар, който се оказва последното препятствие преди очакваното официално подписването на документите.

Днес лидерите на страните-членки ще подпишат политическа декларация за отношенията между Лондон и Брюксел след развода и фактическото споразумение от 585 страници, в които са заложени параметрите на излизането на Великобритания от ЕС. След днешната процедура следва постигнатите договорености да бъдат гласувани в британския и европейския парламент. Ако сделката бъде отхвърлена от някоя от тези инстанции, Великобритания може да избере да напусне ЕС през март догодина без споразумение, както и да реши да оттегли искането си за напускане.

В последния случай решението за прекратяване на процеса ще трябва отново да намери единодушна подкрепа в Европейския съвет.