НОВИНИ

В Бургас протестираха срещу замърсяването на въздуха

В Бургас протестиращи с маски и плакати се събраха пред сградата на общината и призоваха за по-чист въздух. Те настояват всеки завод в града, който извършва по-сериозно производство, да монтира стационарни уреди за измерване на чистотата на въздуха и да публикува данните в реално време в онлайн платформа.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:12, 17.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според протестиращите замърсяванията в града са основно от бургаската рафинерия "Лукойл" и дървообработващото предприятие "Кроношпан".

Стоян Грозев - инициативен комитет: Протестът е за мръсния въздух, вследствие на обгазяване и то по-скоро на нефтопродукти в близките две седмици.
Даниела Божинова: Ние имаме замърсен въздух. През последните дни пак бяха превишавани нивата и в Долно Езерово и на много други места, на допустимите норми.

От бургаската рафинерия на "Лукойл" отказаха коментар пред нашата камера, но подчертаха, че при тях функционира тристепенна система на очистване на въздуха и всички показатели са в нормите. От "Кроношпан" въобще не коментираха.

Протестиращите смятат, че данните на измервателните станции в града не са верни.

Стоян Кирязов -Категорично манипулирани са, според мен, официалните данни. По-добър индикатор от човешкото обоняние няма. След като ние го усещаме замърсяването чрез нашето обоняние, на какви данни да вярваме?
д-р Владислава Паунова: Никой не се е разтревожил, че кривата на заболяванията, на белодробните заболявания, всяка година расте. Особено в пъти при децата.

От общината заявиха, че двете станции са сертифицирани по европейските стандарти, а исканията на протестиращите да се измерват фини прахови частици под 2,5 микрона, са технически неосъществими засега.

Руска Иванова - заместник-кмет по екология - "Не съществува подобен измервателен уред все още. Трябва да кажем, че масовата практика е да се измерват фини прахови частици и всички тези измервателни устройства, които са част от националната система, мерят този показател. Единствено мобилната станция с която ние разполагаме, мери фини прахови частици и те се визуализират като данни на сайта на общината.

От общинската комисия по екология обещаха на протестиращите да сезират за техните искания Регионалната инспекция по околна среда и Регионалната здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите учебни програми за 10 клас предизвикаха спорове
Новите учебни програми за 10 клас предизвикаха спорове
Милен Михов, ВМРО: Българската младеж има желание да се обучава в армията
Милен Михов, ВМРО: Българската младеж има желание да се обучава в армията