НОВИНИ

В Бургас стартира кампания за опасностите от безконтролното общуване в интернет

Всяко дете на възраст от 11 до 15 години може да е потенциална жертва на атака в интернет. Затова в Бургас започна пилотно разяснителна кампания за опасностите от безконтролното общуване в мрежата. Тя е по идея на Апелативната прокуратура в Бургас, а кампанията е подкрепена и от главния прокурор Сотир Цацаров.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
17:15, 24.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В днешно време няма дете, което да не използва интернет. Мрежата обаче крие много рискове за подрастващите, които така или иначе лесно могат да бъдат излъгани. Експерти казват, че често има случаи на изнудвани деца, "уж, че са направили нещо лошо" и за да не бъдат разкрити пред родителите, те трябва да платят или с пари или като направят нещо за изнудвача.

Десислава Василева, секретар на "Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни": "Защото децата изпаднали в такава ситуация, те обикновенно, когато са жертва, те са поставени в позиция да се страхуват да споделят с възрастните. Обикновено споделят с приятели, които нямат житейски опит."

Според специалистите родителите също имат вина, като не контролират децата, когато е в интернет. Затова и те се чувстват свободни и достатъчно големи, за да посещават забранени сайтове.

Емануила Величкова, ученичка: "Те ми се доверяват, така че няма проблем."

След разяснителната кампания за опасностите от безконтролното общуване в мрежата на Апелативната прокуратура в Бургас, учениците вече знаят какви рискове крие интернет и на кого могат да се доверят при евентуален проблем.

- "Може да те излъжат по гаден начин и да ти искат пари"
- "Разбира се първо на родителите ще кажа всичко, може и на приятели да споделя."

Румяна Арнаудова подчерта, че на първо място в работата на всеки прокурор е да вземе мерки, за да се предпазят децата.

Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор на Република България: "Така, че една от задачите ни е да информираме децата за опасностите, които се крият в интернет. За реалната опасност да станат жертва на престъпление, от която трудно биха могли сами да се освободят."

Според Арнаудова такива разяснителни кампании трябва да се провеждат и в останалите градове у нас, защото само фалшивите профили в мрежата през последната година са над 33 милиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около магазините и заведенията има най-много бездомни кучета в Благоевград
Около магазините и заведенията има най-много бездомни кучета в Благоевград
Общественият градски транспорт в Русе спира след 20:30 часа
Общественият градски транспорт в Русе спира след 20:30 часа