В Бургас започнаха снимките на първия игрален филм за Петя Дубарова. За първи път българското кино ще покаже на голям екран историята на младата поетеса, която си отиде само на 17 години. Филмът е финансиран от Националният филмов център и Община Бургас.

Сцените на филма „Петя на моята Петя“ ще бъдат снимани в Морската градина на Бургас, центъра и плажа на любимия град на поетесата. Нели Димитрова и Валентина Ангелова са сценаристи на филма. Продуцент е бургазлията Николай Урумов.

Николай Урумов: Не правим биографичен филм. Това е много важно. Филмът се развива в днешно време, това е една история за една съвременна Петя.
Нели Димитрова, сценарист: Има среща с Петя Дубарова, има разговор за това какво би се случило, ако Петя беше останала жива.
Валентина Ангелова, сценарист: Красива, вдъхновяваща история.

В ролята на порасналата Петя ще видим Алиса Атанасова. Албена Павлова като учителка на Петя, Васил Банов като съпруг на учителката и Александра Костова в ролята на малката Петя са актьорите, с които започнаха снимките.

Александра Костова: Разказва се просто за живота на едно момиче, който няма как да е само щастлив, има и трудни моменти, разказва се за нейното порастване.
Николай Урумов: В този филм имаме над седем семейства, които участват - Албена Павлова и нейният съпруг, Юлиян Вергов и неговата дъщеря Алена Вергова, Ясен Антанасов и неговата сестра Алиса Атанасова и куп други хора- семейният дух и приятелският дух много силно присъстват във филма.
Албена Павлова: Тук съм учителка от елитна бургаска гимназия, която има изключителния шанс да общува с децата си, учениците си като равен с равен и да говорят за същностните неща в живота.
Васил Банов: Аз съм съпругът на учителката. Но тя е била учителка и на истинската по сценарий Петя Дубарова. И се появява една нова Петя, която много прилича на онази - по своему непокорна, по своему талантлива.
Димитър Николов, кмет на Бургас: Всъщност началото на това лято върнаха една романтика и една носталгия в Бургас за нашата известна Петя. Може би същите тези бургазлии, но на друга възраст минават по същите тези улички, седят на същите тези пейки.

Повече от 700 души са участвали в кастинга за статисти, а най-малката участничка е 7-месечната Ема. Снимките ще продължат до 6 юли.