Чепеларе отбелязва с голям празник 20 години от златния олимпийски медал в биатлона на Екатерина Дафовска. През февруари 1998-а година на зимните олимпийски игри в Нагано. "Златната Катя", както янаричат нейните съграждани, печели най-благородното отличие в дисциплината 15 километра индивидуално. Този медал засега остава и единственият златен за страната ни от зимна олимпиада. Днешният ден обаче за чепеларци е още по-специален. Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова.

Чепеларе

Всяка година на този ден Чепеларе се радва заедно на успеха на единственият български спортист, спечелил златен медал от зимна олимпиада. Екатерина Дафовска, не само че е много обичана и уважавана от своите съграждани, тя се е превърнала в пример за подражание за много български деца, които се занимават със зимни спортове. Едно от тези деца е Радослав Янков – знаменосецът на нашата делегация на тазгодишните олимпийски игри в Пьонгчанг, които бяха официално открити преди няколко часа. Зрителите на БНТ 2 проследиха на живо цялата церемония.

Днес в Чепеларе Катя Дафовска и нейните съотборнички от олимпиадата в Нагано - Радка Попова, Павлина Филипова, Ирина Никулчина и Валентина Торлакова бяха посрещнати като истински звезди. Това е поколението, което остави неизличима следа в историята на женския ни биатлон. Символично тук бяха запалении петте олипийски кръга с пожелание българските състезатели на игрите в Пьонгчанг отново да зарадват с успехите си цяла България.

Вече 20 години всички жители на Чепеларе не забравят да уважат труда на една своя съгражданка, посветила живота си на биатлона.

Славка Чакърова – кмет на град Чепеларе: "Нашето Кате - неверятна, прекрасна, толкова отдадена на спорта. И до ден днешен се занимава с децата така и със всички деца, които са към федерацията по биатлон."

Години след като официално приключва сътезателната си кариера, Екатерина Дафовска продължава на доброволни начала да тренира децата от клуба по биатлон в Чепеларе. И на всеки 9 февруари си спомня онзи паметен ден, когато с последни сили изминава финалната права на 15-километровото трасе в Нагано.

Екатерина Дафовска - олимпийска шампионка от игрите в Нагано 1998 г: "Връщам се на този ден най-много в спомените си най-хубавите мигове са на стълбичката, когато чуеш българския химн."

Днес Катя е още по-развълнувана, защото знаменосецът на олимпийския ни отбор в Пьонг Чанг е състезателят от Чепеларе Радослав Янков.

Екатерина Дафовска - олимпийска шампионка от игрите в Нагано 1998 г: "Аз им пожелавам успех и това дано до някъде да им донесе успех, но трябва здрава подготовка. Да са спокойни и да дадат най-доброто от себе си."

Днешният празник в Чепеларе посетиха и много туристи, за да участват в състезанията за деца по ски алпийски дисциплини, биатлон и сноуборд. Сред тях бе и 4-годишният Кристиян от София.

Ивета Владимирова: "Много се радваме, че ни съвпадна почивката с днешния ден. Много се гордеем с нашите медалисти. Катя Дафовска е страхотна спортистка. Дано да имаме още такива. Днешния празник допринася за малките ни таланти. Да показват своите възможности."
Славка Чакърова – кмет на град Чепеларе: "Точка ние привличаме все повече и повече туристи много деца искат да дойдат тук на пистата на Мечи чал, където Катя е тренирала, за да направят първите си стъпки в зимните спортове."

Над 100 деца от Смолян, Чепеларе и Асеновград взеха участие в снежния празник на писта Мечи чал, а наградите си получиха лично от олимпийската шампионка Екатерина Дафовска.