Правителството в Черна гора одобри проектозакон за държавните символи и национални празници. Той предвижда глоба за хората, които не стават на крака по време на химнa. Тези, които не спазват закона, са заплашени от глоба между 300 и 2000 евро. Темата предизвика полемика в страната - какви са позициите на двата лагера, разказва Джанан Дурал.

"О, светла майска зоро" - от популярна народна песен с различни вариации на текста, през 2006 г. става официален химн на Черна гора, след като тя обявява независимост от Сърбия. И до днес, обаче, не всички черногорци го приемат за свой химн, а просръбските депутати го бойкотират като остават седнали в парламента. Управляващите обаче искат да променят това.

Душко Маркович, министър-председател на Черна гора: Тези, които не стават прави по време на химна, ще плащат глоба. Не можем да принудим никого да се изправи, но можем да го глобим. Всяка държавна институция трябва да има окачен национален флаг. Всеки, който не уважава държавните символи, ще си носи последствията.

Между 300 и 2000 евро глоба очакват физическите лица, които не спазват закона. За юридическите сумата е до 20 000.

Александър Дажкович, министър на културата: Искаме да създадем усещане за единно общество сред гражданите. Да уважаваме символите и традициите си.

Противниците на закона твърдят, че подобни мерки противоречат на демократичните принципи и че могат да предизвикат още по-голямо разделение сред обществото.

Ранко Кривокапич, лидер на Социалдемократическата партия: Не може по такъв начин да принуждаваш хората да мислят по един или друг начин. Всички малцинства в страната имат право да се самоопределят и да уважават тези символи, които намерят за добре.
Бранка Босняк, депутат от Демократичен Фронт: Не знам кой е предложил този закон, но съм сигурна, че той е в разрез с Конституцията. Къде останаха правата и свободите?

Противоречиви са реакциите и сред гражданите. В страната живеят около 268 000 черногорци, 198 000 етнически сърби и няколко десетки хиляди бошняци, албанци и хървати.

Как така ще принуждаваш хората да правят нещо, което не искат? Всеки има право на собствено мнение.
Да уважават националните си символи, е като да се грижиш за семейството си.
Разбира се, че трябва да станеш прав по време на химна! Никъде по света хората не остават седнали!
Трябва да уважаваш държавата, в която живееш. Тази глоба е прекалено малка!

Очаква се в следващите седмици парламентът да обсъди промените в закона за държавните символи, както и дали подобни мерки могат да се окажат спънка по пътя на Подгорица към Брюксел.