НОВИНИ

В Черни вит получиха специален подарък за годишнината от Априлското въстание

За хората от тетевенското село Черни вит днешният ден е особено важен. След поредица от спасителни репортажи на БНТ за забравеното знаме светиня на Бенковски, пазено в селото от времената на Априлското въстание, днес от Националния военноисторчески музей направиха специален жест към хората от Черни вит.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
18:59, 20.04.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Дариха им съвършено копие на оригиналната реликва, която черновитчани дариха на музея през есента на миналата година. Според специалисти, по своята национално-духовна значимост, това е едно от най-важните дарения, направени на български музей през последното десетилетие.

Хората от Черни вит отново се събраха в центъра на селото, за да приемат с чест направеното от едни най-добрите реставратори в България копие на тяхната свещена реликва. Знаме номер девет на Бенковски, което дариха на Националния военноисторически музей, за няколко месеца е видяно от хиляди българи.

;
Петко Цачев: "Българщината, вие много добре знаете, че се запазва най-добре в малките села и градчета, тъй като там още не е навлязла комерсиализацията. И тук все още хората имат сърца. Истински. Благодарим на хората от Националния военноисторически музей, че са си свършили идеално работата".
Калина Хинкова, говорител на НВИМ: "Избрахме този емблематичен ден - 20 април стар стил, когато избухва Априлското въстание, защото това знаме, оригиналът, е жив свидетел на онези събития - по този начин решихме да отдадем почит на априлци".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН: Малка част от помощта за Сирия е достигнала до нуждаещите се
ООН: Малка част от помощта за Сирия е достигнала до нуждаещите се
Георги Гьоков, БСП: Трябват корекции в бюджета, за да се увеличат пенсиите
Георги Гьоков, БСП: Трябват корекции в бюджета, за да се увеличат пенсиите