НОВИНИ

В Черниче празнуваха Трифон Зарезан

Членове на Винената партия се събраха в симитлийското село Черниче за празника Трифон Зарезан. Празникът започна с тържествена служба в селския храм, в който е вградена частица от мощите на Свети Трифон. Местните винари си пожелаха светецът да им помага и да закриля лозята им и през тази година, за да се радват на богата реколта и хубаво вино.

bnt avatar logo
от Николай Янев
19:53, 01.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Рано сутринта местните лозари се стекоха в храма “Свети Георги”, за да присъстват на тържествената литургия, посветена на празника. Хората в селото вярват,че Свети Трифон им помага. Миналогодишната реколта от грозде е била много добра.

“Честит празник на всички и дано тази година пак ни помогне Господ, Свети Трифон, за да може в края на годината пак да има такова хубаво вино, както беше миналата година", каза Иван Лулейски - председател на Винената партия.

След ритуала по зарязването винарите се отправиха към площада, където бяха подредени маси с вино и мезета, а край тях димяха скари.

"Това е един от най-българските празници. Още от деца си спомням как майка и татко ни водеха на Трифон Зарезан на лозето, за да зарежем и да полеем с вино, за да е добра годината и да има берекет", сподели Лидия Пешева.

В Черниче обмислят в бъдеще Трифон Зарезан да се превърне и в един от официалните празници на селото. След 14 февруари, когато преминат празниците, тук ще започнат резитбата на лозята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Памукчиев е носителят на националната награда за живопис
Станислав Памукчиев е носителят на националната награда за живопис
Неуправляем товарен кораб вече под контрол
Неуправляем товарен кораб вече под контрол