Подаръкът за папата при посещението му у нас през май - пано, изтъкано в Чипровци, вече е напълно готово. Папа Франциск е вторият глава на Римо-католическата църква след Йоан-Павел Втори, който ще получи скъп дар от Чипровци.

Чипровци

Инициативата за тъканото пано е на две жени от Чипровци, по професия медицинска сестра и счетоводителка, които обаче цял живот са се занимавали с килимарство.

Наташа Димитрова, килимарка: Видяхме го в интернет логото, отворих и веднага ме грабна знамето и "Мир на земята".

Паното е с размери 115 на 130 см, изработено е от вълнена прежда на памучна основа. Майсторските разказват, че изработката му е продължила 45 дни и е била трудна и сложна, но са вплели и орнаменти от чипровските килими.

Йорданка Павлова, килимарка:В средата е "канапица", която е закрилник на къщата, дома, съответно на цялата земя, умишлено е в лилаво, защото в тяхната униформа имат и лилав цвят.

Преди да отпътува за Раковски като подарък за папата, паното ще бъде изложено в центъра на Чипровци, за да могат да го видят всички граждани и гости на планинското градче.

2 месеца преди посещението на папата: В Раковски започнаха ремонти

2 месеца преди посещението на папата: В Раковски започнаха ремонти

Остават по-малко от 2 месеца до посещението на папа Франциск у нас. Освен София главата на римокатолическата църква ще посети и Раковски. Градът с най...