НОВИНИ

В Дания забраниха покриването на лицето на обществени места

От днес в Дания е в сила забраната за носене на облекла, които покриват лицето на обществени места. Това засяга ислямските бурки и никаби, но също и скиорските маски. Властите уверяват, че мярката не е насочена срещу дадена религия, но тя беше посрещната с недоволство. Протест беляза началото на забраната.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:26, 01.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Датският министър на правосъдието Сьорен Папе Поулсен каза:

Ние трябва да виждаме израженията на лицата си, това е ценност в Дания.

Някои смятат, че гледката на забулени жени е потискаща.

Джули Андерсен, жителка на Копенхаген: Трябва да можем да гледаме хората в очите, да виждаме лицата си - тяхното изражение говори много.
;

Мюсюлманките, които носят бурки или никаби, смятат това за свое право. 21-годишната Сабина твърди, че в Дания само 50 жени носят никаб и забраната е дискриминация срещу едно миниатюрно малцинство.

Сабина: Те нямат доказателства, че сме потискани. Твърдят, че сме заплаха за националната сигурност, но никабът никога не е бил средство за извършване на престъпление.

Забраната засяга неща, които покриват цялото лице, включително маски, фалшиви бради. Изключени са защитни или карнавални маски и зимни облекла. Глобата за първо нарушение се равнява на 135 евро, а по-нататък може да нарасне десетократно.

;

През 2011 г. Франция беше първата страна в Европа, където забраниха носенето на бурки на обществени места. Забрани има в Германия, Австрия. В Белгия изтъкнаха съображения за сигурност, за да може полицията да идентифицира хората. Дебатът "за" и "против" забулването на жените известно време беше гореща тема, включително в някои арабски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни лекции по повод световната седмица на кърменето
Безплатни лекции по повод световната седмица на кърменето
Американски съдия забрани свободния достъп до софтуер за 3D принтиране на оръжия
Американски съдия забрани свободния достъп до софтуер за 3D принтиране на оръжия