Ден на Африка се чества днес в целия свят. На 25 май през 1963 година 32-те независими африкански държави основават Организацията за Африканско единство в името на свободата и напредъка на континента. Тази година ще честваме този ден утре, в събота - пред Народния театър "Иван Вазов".

София

"За първи път на открито, защото искаме обикновените българи да се докоснат до културата и духа на Африка" - каза специално за БНТ посланикът на Южноафриканската република у нас Нейно превъзходителство Ванеса Калвер.


Н. Пр. Ванеса Калверт - посланик на ЮАР у нас: Ще приготвим храна, ще имаме български танцьори, които изпълняват африкански танци. Българи и южноафриканци ще изработят заедно и традиционни африкански дрехи. Освен това ще правим бижута от мъниста и ще покажем различни видове плитки. Казаха ми, че българските деца много обичат плитките и ще могат да пробват някои техники. Това ще бъде поглед към африканската култура за обикновените хора и за децата. Надяваме се много хора да дойдат и да се слеят с нас. Аз лично съм горда, че съм посланик в страна като България. За мен българите и хората на Южна Африка са много близки. Тук се чувстваме като у дома си.