НОВИНИ

В Деня на труда - за умните устройства в домакинството

В деня на труда ще ви покажем как можете да спестите време, средства и усилия чрез иновативни уреди. Какви проекти разработват учениците от Технологично училище по електронни системи, вижте в репортажа на Ангелина Грозева и оператора Станислав Ангелов.

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева, стажант
09:49, 01.05.2018
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Сигурно винаги сте си мечтали да получавате кафето си сутрин в леглото- вече сте все по-близо до това удобство, благодарение на развиващите се технологии.

Роберта Нецова - ученик в ТУЕС: Искаме да разработим проект, който да може да ти настройва кафе още преди да си станал.

Газов котлон, който се командва дистанционно, както и автоматично управление на отоплителна система. Тези проекти, които работят чрез изкуствен интелект имат за цел да спестят време, усилия и средства на самите нас.

Виктор Попов - ученик в ТУЕС: Когато се приберете обикновено усилвате уредите на макс, хабите повече електроенергия.
Пенка Василева - родител: Много ми харесва идеята да се включват отоплителни и домакински уреди от разстояние.

Освен, че имат иновативни решения за домакинството ви, учениците са помислили и как да дадат нов живот на някои позабравени предмети от бита ни- като например телефонът с шайба.

Велислав Великов - ученик в 11-ти клас на ТУЕС: Идеята дойде от моята баба, която всеки път ми казва - научи ме да работя с този телефон, не ги разбирам новите технологии. И на мен ми хрумна да възстановя стария телефон с шайба като направя робот със СИМ-карта. Най-много време отделих на СИМ-картата.
инж. Росен Витанов - преподавател в ТУЕС: Моят принос като ръководител е в това да мога да амбицирам децата да започнат от белия лист хартия и да стигнат до напълно работещ проект.

Да почистим къщата си с магическа пръчка. Това все още не е възможно. Но учениците мислят за това как домакинската работа да става все по-автоматизирана, и да изисква по-малко усилия от страна на техните родители.

Даниел Николов - ученик в 8-ми клас - ТУЕС: Това е самоделна прахосмокачка, която чисти и се управлява чрез дистанционно управление. От два модула е - за торбината и за ходовата част. Този проект е полезен за обществото.
Александър Александров - ученик в 8-ми клас - ТУЕС: Ако включим бутонът на чистота "А" ще задвижим колата, ако включим на "С" ще задвижим турбината.
Емил Шаров - ученик в 8-ми клас - ТУЕС: Не е нужно да го теглиш и разпъваш кабели и всякакви такива неща понеже е на батерии.

Докато сега някои проекти ви изглеждат просто като детска игра, един ден те ще влязат в домовете ви, не просто като иновации, а като ваши първи помощници в домакинската работа, защото бързоразвиващите се технологии и иновативните човешки идеи могат да постигнат това, за което доскоро само сме си мечтали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нови обвинения срещу Лула да Силва в корупция и пране на пари
​Нови обвинения срещу Лула да Силва в корупция и пране на пари
Времето през май: Очакват ни температури от 5 - 10 градуса до 29 - 34 градуса
Времето през май: Очакват ни температури от 5 - 10 градуса до 29 - 34 градуса