В студиото на "Денят започва" историческото споразумение между Атина и Скопие коментираха бившият посланик в Албания и Косово Боби Боев и Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция,

Боби Боев, бивш посланик в Албания и Косово: Винаги когато говорим за проблемни въпроси на Балканите, очертавахме три основни. Единият беше спорът за името между Гърция и Република Македония, вторият - отношенията между Белград и Прищина - диалогът и цялостното състояние на статута на Косово и третият - недостигът на държавност в Босна и цялата бъркотия, която съществува в тази страна на Западните Балкани.
Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: Показателно е какво се случи миналата седмица в Гърция. Имаше вот на недоверие, който беше внесен от "Нова демокрация" към правителството на СИРИЗА. Който не мина - от 300 души парламент 153 не подкрепиха вота на недоверие и бяха против него. Но от тези 153, една част казаха, че подкрепят правителството, но когато влезе това споразумение с ФИРОМ или със Скопие, или както те му казват, тогава ще гласуват против.

Стефан Стоянов коментира, че споразумението също заслужава да му се обърне известно внимание. Защото това не е споразумение само за името, а е едно всеобхватно споразумение, в което се разглеждат редица въпроси като се започне от сътрудничество в областта на финансите и икономиката и се стигне включително до противопожарните служби на двете страни и тяхното сътрудничество.

Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: В Гърция съвсем откровено няма как да мине през този парламент споразумението.

Стоянов сподели още, че процесът е сложен, защото и в двете страни, както в Македония, така и в Република Гърция има вътрешнополитически проблеми.

Боби Боев, бивш посланик в Албания и Косово: Според мен, безспорно Македония трябваше да направи по-големия компромис. Просто, защото претенциите бяха от страна на Гърция. Аз съм напълно съгласен с посланик Стоянов, че трудностите от вътрешнополитически характер продължават. Те ще бъдат решаващи, защото няма защо да се заблуждаваме и в двете държави има не само противопоставяне на партийно-политически субекти, но имаме и обществени настроения, които не са в полза на споразумението.

Боби Боев каза още, че в Скопие, в парламента има мнозинството с 61 гласа в 120-членен парламент, което значи, че това споразумение няма как да мине. Обясни, че шансовете за референдума са по-оптимистични, защото там македонското общество ще бъде раздвоено, докато албанците категорично ще гласуват в подкрепа на споразумението.

Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: Господин Ципрас преди време искаше да изкара Гърция от НАТО, а сега господин Ципрас казва на Македония - дайте да подпишем споразумението, за да влезете в НАТО.
Боби Боев, бивш посланик в Албания и Косово: Целият спор, според мен, който трае повече от четвърт век, носеше един елемент на изкуственост. Така че този спор за името беше нещо, което можеше и да се преодолее, но наистина в нашия регион имаме повече история, отколкото можем да понесем.
Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: Това споразумение, то ще има своята тежест и своето значение в международните отношения, включително и ако няма ратификация от двете страни. То ще има последствия за цялостния процес между двете държави.
Край на спора между Атина и Скопие за името на Македония

Край на спора между Атина и Скопие за името на Македония

На церемония на брега на Преспанското езеро двете страни подписаха договор, с който приемат името "Северна Македония" за всеобща употреба. И гърци, и...