НОВИНИ

След споразумението за името на Македония: коментар в "Денят започва"

В студиото на "Денят започва" историческото споразумение между Атина и Скопие коментираха бившият посланик в Албания и Косово Боби Боев и Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция,

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 18.06.2018
Чете се за: 01:41 мин.
По света
Боби Боев, бивш посланик в Албания и Косово: Винаги когато говорим за проблемни въпроси на Балканите, очертавахме три основни. Единият беше спорът за името между Гърция и Република Македония, вторият - отношенията между Белград и Прищина - диалогът и цялостното състояние на статута на Косово и третият - недостигът на държавност в Босна и цялата бъркотия, която съществува в тази страна на Западните Балкани.
Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: Показателно е какво се случи миналата седмица в Гърция. Имаше вот на недоверие, който беше внесен от "Нова демокрация" към правителството на СИРИЗА. Който не мина - от 300 души парламент 153 не подкрепиха вота на недоверие и бяха против него. Но от тези 153, една част казаха, че подкрепят правителството, но когато влезе това споразумение с ФИРОМ или със Скопие, или както те му казват, тогава ще гласуват против.

Стефан Стоянов коментира, че споразумението също заслужава да му се обърне известно внимание. Защото това не е споразумение само за името, а е едно всеобхватно споразумение, в което се разглеждат редица въпроси като се започне от сътрудничество в областта на финансите и икономиката и се стигне включително до противопожарните служби на двете страни и тяхното сътрудничество.

Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: В Гърция съвсем откровено няма как да мине през този парламент споразумението.
;

Стоянов сподели още, че процесът е сложен, защото и в двете страни, както в Македония, така и в Република Гърция има вътрешнополитически проблеми.

Боби Боев, бивш посланик в Албания и Косово: Според мен, безспорно Македония трябваше да направи по-големия компромис. Просто, защото претенциите бяха от страна на Гърция. Аз съм напълно съгласен с посланик Стоянов, че трудностите от вътрешнополитически характер продължават. Те ще бъдат решаващи, защото няма защо да се заблуждаваме и в двете държави има не само противопоставяне на партийно-политически субекти, но имаме и обществени настроения, които не са в полза на споразумението.

Боби Боев каза още, че в Скопие, в парламента има мнозинството с 61 гласа в 120-членен парламент, което значи, че това споразумение няма как да мине. Обясни, че шансовете за референдума са по-оптимистични, защото там македонското общество ще бъде раздвоено, докато албанците категорично ще гласуват в подкрепа на споразумението.

Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: Господин Ципрас преди време искаше да изкара Гърция от НАТО, а сега господин Ципрас казва на Македония - дайте да подпишем споразумението, за да влезете в НАТО.
Боби Боев, бивш посланик в Албания и Косово: Целият спор, според мен, който трае повече от четвърт век, носеше един елемент на изкуственост. Така че този спор за името беше нещо, което можеше и да се преодолее, но наистина в нашия регион имаме повече история, отколкото можем да понесем.
Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция: Това споразумение, то ще има своята тежест и своето значение в международните отношения, включително и ако няма ратификация от двете страни. То ще има последствия за цялостния процес между двете държави.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия и ЕС ще започнат преговори за свободна търговия
Австралия и ЕС ще започнат преговори за свободна търговия
Рибари блокират днес редица европейски пристанища в знак на протест
Рибари блокират днес редица европейски пристанища в знак на протест