Има много горещ пазар на имотите, гледали сме такъв пазар в периода 2005 - 2008 година, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев. След това пък видяхме и много сътресения на този пазар - така че и БНБ, и Евростат, и изобщо всички наблюдаващи пазарите е хубаво от време на време да дават предупреждение всички участници на пазара да са малко по-внимателни, подчерта Тошев.

Имаме изключително активен пазар на имотите, ниски лихви по жилищните кредити и наистина много теглене на ипотечни кредити, коментира Тихомир Тошев. Той подчерта, че най-големият риск в случая е хора, които не са готови за такава сделка, да се "подлъжат" и да направят такава сделка.

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Рисковете - да надценим възможностите си, да излезем на пазара, да купим нещо над възможностите си, обикновено втората, третата година, дори да няма криза, ако сме надценили възможностите си, започваме да изпитваме затруднение по обслужване на кредита и от там започват проблемите.В много от случаите затрудненията и рисковете при ипотечните кредити са хората, които нямат нужната сума за първоначално самоучастие, коментира и брокерът Георги Янков.

Георги Янков, брокер: Истината е една - ако не сме успели да бъдем финансово дисциплинирани, за да заделим определен процент за самоучастие, как бихме могли да покриваме ежемесечно този разход.

Според кредитният консултант Тихомир Тошев средно трябва да имаме поне 15% самоучастие.


Двамата обясниха, че най-вероятно пазарът сам ще се регулира, има първи сигнали за започване на успокояване на цените, но - от друга страна - лихвите по кредити остават ниски, което пък ще генерира още интерес от страна на хората за покупка на жилище.

В същото време броят на необитаемите жилища в България не е малък. Регионалното министерство обмисля кака да засели тези необитаеми жилища - стратегията на ведомството е качена на сайта за обществено обсъждане. Броят на жилищата в страната надхвърля броя на домакинствата, над 1 милион от домовете са необитаеми - това са 30% от всички жилища в страната.

Какви са причините за това - Паулина Найденова с подробностите.