На прага на жътвата, земеделците в Добричко очакват добивите от пшеница да са по-ниски от миналата година. Причината е сушата през есента и пролетта.

Орлин Панев обработва около 3000 декара земя в района на Крушари. Броени дни преди да влязат комбайните в нивите, отново оглежда посевите с надежда да прибере поне по 500 килограма зърно от декар. Миналата година жътвата в Добричко приключи при среден добив малко над 540 килограма от декар.

Орлин Панев, земеделски производител: Много късно поникна пшеницата заради сухата есен и сухата зима, трудно брани, останаха редки посевите. Дано за сметка на по-редките пшеници класовете са по-големи и може би донякъде ще успее да компенсира добива.

И макар че стопаните не обичат да правят прогнози докато зърното не влезе в хамбарите, според Панев качеството на пшеницата е добро.

Орлин Панев, земеделски производител: Няма предпоставки да има сериозно отклонение в качеството, защото поради факта, че пшениците останаха по-редки, по-малко боледуваха. Това е предпоставка за едно добро качество.
Лоша реколта в Добруджа заради сушата

Лоша реколта в Добруджа заради сушата

Заради засушаването в Добричка област състоянието на близо половината от масивите с пшеница се оценява като "средно". Това сочат първите резултати от...

Дали пшеницата ще е с добри хлебопекарни качества, ще стане ясно едва след като реколтата бъде прибрана. Търсене на качествена пшеница обаче у нас няма, казват земеделците. А разликата в цената е символична.

Костадин Костадинов-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: 10 лева на тон. Даже и в момента реално няма и търсене на стара пшеница. Поне 350 лева, защото тази пшеница изисква повече разходи, за да се постигне качеството, в същото време и добивът е по-малък от другата.

Жътвата на пшеница в Добруджа се очаква да започне в края на юни..