НОВИНИ

В Добричко започва разяснителна кампания за опасността от пожари

В предстоящата седмица на гората, Североизточно държавно предприятие, което стопанисва горските територии в Добричка област започва разяснителна кампания за опасността от възникване на пожари. Целта е да се информира населението какви щети нанасят пожарите в горските територии и как могат да бъдат избегнати.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
16:21, 04.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Със затоплянето на времето и рисковете от възникване на горски пожари се увеличава. Затова и служителите на горските стопанства в седмицата на гората ще обновят информационните табели, ще извършват и инструктажи на земеделските стопани, пчелари, билкари, гъбари и пастири.

инж. Ценко Николов, директор на Горско стопанство –Добрич
„Пожарите в добричкото горско стопанство напоследък наистина бележат значителен спад. Докато преди отчитахме по 20-30 пожара на година, то през последните години са сведени до 1-2. Много тясно контактуваме със служителите на противопожарната охрана, с местното население и не на последно място със земеделските кооперации и арендатори, които обработват земи в близост до горските територии.“

Паленето на сухи треви и отпадъци от дворовете са едни от най-честите причини за възникване на пожарите по това време, казват още експертите.

Гл. инспектор Пламен Петров-нач. сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Пожарна безопасност Добрич
„ Да не се палят тези отпадъци по възможност, най-вече това да не става в близост до горски пояси, до гори, в пасища. Често пастирите използват този метод за почистване на пасища-палят старата суха трева, за да избие новата, това не трябва да се допуска и е недопустимо.“

Земеделските стопани пък преди жътва трябва да задължително да разорат противопожарни ивици. Важно е да не забравяме, че огън трябва да палим само на регламентираните места в гората.

инж. Ценко Николов, директор на Горско стопанство –Добрич
„Преди всичко трябва да се пали огън на точно определените места, които са маркирани в горските територии, обозначени са и при нужда те могат да бъдат посочени от служителите на горските стопанства.“

Североизточно държавно предприятие разполага с 5 специализирани високопроходими автомобила за патрулиране и първоначална атака на горските пожари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оспорвана надпревара в регатата “Юнга”
Оспорвана надпревара в регатата “Юнга”
Започна записването на първокласниците
Започна записването на първокласниците