НОВИНИ

​В Древния Египет жените са имали равни права с мъжете

Древните египтяни не са правели разлика между двата пола - мъжете и жените са имали равни права и египтянките са можели да заемат най-високите постове в страната, предаде ТАСС, като цитира египетски медии. Това се казва в публикуван по повод 8-и март доклад на специалисти от Центъра за изследвания и по правата на жените в Луксор.

bnt avatar logo
от БТА
16:44, 08.03.2018
Чете се за: 00:23 мин.
По света
древния египет жените имали равни права мъжете

"Цивилизацията на фараоните е предоставяла равни права на мъжете и жените", се отбелязва в доклада. "Социалната справедливост в обществото е достигнала толкова високо ниво, че египтянките са можели да станат министри, съдии и дори владетели."

По думите на един от авторите на доклада, историка Франсис Амин, за положението на жените в египетското общество свидетелстват не само работата им и заеманите от тях постове, но и статуса им - омъжената египтянка се ползвала с уважение и признателност от страна на мъжа. В древни ръкописи археолози и историци често са попадали на епитети, като например "Изида - чудесна майка", "усмихваща се Хатхор", "прекрасна Нефертари".

Жените са имали право да се придвижват свободно, без ограничения да пътешестват и да участват в традиционни развлечения за мъже, като лов и риболов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без представители от прокуратурата и ВСС в работната група за промените в НК
Без представители от прокуратурата и ВСС в работната група за промените в НК
​Пореден протест срещу промяната на устройствения план на НП Пирин
​Пореден протест срещу промяната на устройствения план на НП "Пирин"