НОВИНИ

В Дрезден започна Билдерберската среща

В германския град Дрезден започна Билдербергската среща. По традиция инициативата е обвита в пълна секретност и носи неформален характер. На нея обаче световният елит обсъжда мегатенденциите и предизвикателствата в глобален мащаб.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:27, 10.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света
дрезден започна билдерберската среща

Това е 64-то издание на форума. Тази година участниците са 126 от 20 държави. Това са бивши и настоящи политически лидери, медийни и финансови анализатори, учени. Инициативата не се подкрепя от никоя институция или организация и поканите за нея се получават само в качеството на частни лица. В списъка с гостите тази година има и българска следа. Това е Кристалина Георгиева, която е намерила място сред световния елит в ролята й на заместник председател на Еврокомисията. Във форума участват още бившият председател на ЕК - Жозе Барозу, управителят на МВФ - Кристин Лагард, бившият министър-председател на Франция - Лоран Фабиюс, премиерите на Белгия и Холандия, доайенът на дипломацията Хенри Кисинджър.

Участниците ще обсъждат много широк кръг от теми, сред които Европа - миграция, растеж, реформи, визия, единство, Американски политически пейзаж - икономика, растеж, дълг, реформи, Близък Изток, кибер сигурност и технолоигични иновации. Русия и Китай са изведени като отделни теми за дебат.

;

Обвиненията срещу Билдербергската среща са, че е твърде потайна и елитарна. А причината е, че медиите нямат никакъв достъп до формата. Разговорите се случват в неформална обстановка, не се вземат решения, а се води диалог. Мнозина обаче смятат, Билдербергската среща се използва за лобиране и за прокарване на тесни лични и национални интереси. Обикновено 3дневният форум е съпроводен от шумни, но малобройни протестни акции и засилени мерки за сигурност.

За първи път подобна среща е проведена през 1954 година, в холандския хотел Билдереберг, от където идва и името на инициативата. Според първоначалния замисъл тя е трябвало да насърчи диалога между Европа и Северна Америка. Сега обаче се коментират теми от глобално значение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юмручен бой в ефира на грузинската телевизия
Юмручен бой в ефира на грузинската телевизия
Шестима български ученици спечелиха английски футболни стипендии
Шестима български ученици спечелиха английски футболни стипендии