НОВИНИ

Мишел Барние: Опасността от хаотичен Брекзит никога не е била по-голяма

В Европейския парламент в Страсбург започна дебат за Брекзит. Евродепутатите обсъждат дневния ред на заседанието на Съвета на 21-22 март. Вижте повече в прякото на специалния ни пратеник в Страсбург Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 13.03.2019
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Опасността от хаотичен Брекзит и излизането на Великобритания от ЕС без споразумение и без сделка, никога не е била по-голяма и страните членки трябва да бъдат готови за такъв сценарий, това заяви в пленарната зала на ЕП главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

Зам. - председателите на ЕК, председателите на парламентарните групи тук в парламента обсъждат какво ще прави ЕС от тук нататък след снощното гласуване в Камарата на общините във Великобритания. Барние посочи, че както и досега основен приоритет в преговорите на ЕС с Великобритания ще си остане запазването на единния пазар, тъй като Ирландия ще остане член на ЕС след Брекзит.

Зам. председателят на ЕК Франс Тимерманс посочи, че Великобритания най-после трябва да реши дали иска да напусне Съюза с или без сделка, а от страна на румънското председателство беше заявено, че Съюзът е достигнал прага на своите принципи и възможности и вече няма какво да предложи на Великобритания, за да им помогне.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер определи снощното гласуване в Лондон като катастрофа.

Депутатите обсъждат дневния ред на заседанието на 21-22 март, когато държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС ще се съберат, за да обсъдят Брекзит. Това е важно, тъй като ако Великобритания поиска удължаването на чл. 50 и отсрочка за излизането, то именно държавните и правителствени ръководители трябва да дадат това разрешение, гласувайки единодушно.

Реакциите след вчерашното гласуване в Камарата на общините в ЕС са, както винаги, единодушни: повече преговори за Брекзит ЕС няма да води. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че се засилва вероятността от хаотичен Брекзит.

В съобщение на Европейската комисия се посочва, че Европейският съюз е готов да обсъди отлагане на датата за Брекзит, ако Великобритания внесе мотивирано искане за това. ЕК и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчертаха, че трябва да се засили подготовката за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Европейският преговарящ за Брекзит Мишел Барние изключи варианта ЕС да положи още усилия, за да помогне на британците.

Самите евродепутатите предупредиха, че Брекзит без сделка би означавал правен и законодателен хаос в работата на институцията. Отлагането, също така, повдига въпроса дали Великобритания ще участва в европейските избори на 23-26 май и ако участва, какъв ще бъде мандатът на избраните депутати.

Европарламентът, също така, вече се готви за хаотичен Брекзит - приемат се редица извънредни мерки, предложени от Европейската комисия, за регулиране на бъдещите отношения с Обединеното кралство в сфери като рибарството, автомобилния и въздушния транспорт, признаване на взаимното социално осигуряване и програмата Еразъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заплатата на шофьорите в градския транспорт ще стане 1150 лв.
Заплатата на шофьорите в градския транспорт ще стане 1150 лв.
Случай на агресия в училище в Ловеч
Случай на агресия в училище в Ловеч