Пет партии ще имат депутати в Европейския парламент. Това показват резултатите при обработени 95 % от изборните протоколи от вчерашния вот. Със сигурност в Европарламента влизат представители на ГЕРБ, БСП за България, ДПС, ВМРО и Демократична България.

ГЕРБ спечели изборите за европейски парламент у нас. Партията на Бойко Борисов събира близо 31% от гласовете в страната. БСП е втора политическа сила - с малко над 24% подкрепа. Третото място е за Движението за права и свободи, което е събрало повече от 16% гласове. ВМРО има над 7% одобрение.

„Демократична България“ е последната политическа сила, която минава бариерата със над 6% одобрение.

© БНТ

При тези резултати от вота, 17-те местта за български евродепутати ще се разпределят така:

  • ГЕРБ: 6 представители в ЕП
  • БСП - 5 представители в ЕП
  • ДПС - 3 представители в ЕП
  • ВМРО - 2представители в ЕП
  • „Демократична България“ - 1 представител в ЕП
© БНТ

Под чертата за влизане в Европарламента остава „Воля“ с над 3% и половина. Следват независимите кандидати Десислава Иванчева, Минчо Куминев, които събират повече гласове от две от партиите в така наречената малка коалиция в управлението. И така Патриоти за Валери Симеонов и Атака имат малко над процент подкрепа.

© БСП

Извън страната резултатите от вота са по-различни. Зад граница най-много българи са гласували за „Демократична България“ - над 28 %. Следва ГЕРБ с 22% подкрепа и БСП с около 15% от гласовете. От ВМРО са събрали около 7% от гласувалите в чужбина, Политическа партия „Възраждане“ и ДПС са с по около 4% подкрепа.

Остава въпросът кои ще са лицата зад 17-те мандата и дали преференциалният вот ще пренареди листите.

Историческо разпределение на силите в Европарламента след изборите

Историческо разпределение на силите в Европарламента след изборите

Рекордно висока избирателна активност на европейските избори, които приключиха снощи и разместване на политическите пластове в Европейския парламент....

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019