НОВИНИ

Продължават да издирват опасната ракета, изстреляна по грешка над Естония

Естонските власти продължават да издирват потенциално опасна ракета "въздух-въздух", изстреляна погрешка от испански изтребител по време на рутинна тренировъчна мисия на НАТО. Изстрелът не е предизвикал никакви поражения. Самата ракета има механизъм за самоунищожение, но не е изключено да е паднала цяла и активна на земята.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:46, 08.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Ракетата е била изстреляна от испански самолет, част от военно-въздушната патрулираща мисия на НАТО над Балтика. В конкретния тренировъчен полет са участвали два испански "Юрофайтъра" и два френски "Мираж 2000". След ракетния пуск, осъществен по непредпазливост, всички машини са се завърнали в постоянната си база в северна Литва.

Естонската армия обясни защо инцидентът е бил оповестен публично.

Полк. Риво Валге, командващ ВВС на Естония: Имаме основание да смятаме, че ракетата се е взривила при съприкосновението си със земята, но поради риск да е останала цяла и активна, решихме да известим широката общественост.

Ракетата "въздух-въздух" съдържа 10 килограма експлозив, има радиус на действие около 100 километра и е засечена за последно на около 40 километра северно от естонския град Тарту. Естонският премиер Юри Ратас изрази облекчение, че няма жертви и щети.

Той е обсъдил инцидента по телефона с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и е поискал бързо изясняване на подробностите. По случая са говорили и министрите на отбраната на Естония и Испания. Те са изразили готовност за съвместна работа по разследването и са били единодушни, че военно-въздушната патрулираща мисия на НАТО в Балтика играе ключова роля за сигурността на въздушното пространство на Алианса.

Естония, Литва и Латвия не разполагат със собствени изтребители и разчитат на партньорите от НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината
Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината
Премиерът Борисов ще се срещне с протестиращите синоптици
Премиерът Борисов ще се срещне с протестиращите синоптици