Три месеца преди парламентарните избори в Естония започна тестване на системата за електронно гласуване. То ще продължи до четвъртък вечерта. Право да участват имат всички избиратели.

Избор на коледен подарък на сайта на Избирателна комисия на Естония. Под тази форма протича тестването. Процедурата е аналогична на гласуването по интернет. Целта е при изпробването всеки избирател да се убеди, че компютърът му работи добре и ще може да гласува през него на 3 март следващата година.

Като нова опция в упражняването на вота е включена търсачка, която ще улеснява избора на гласоподавателите. За да се подобри сигурността на избирателите, които използват мобилния си телефон, те ще трябва да вписват телефонния си номер и личен код. Тестването започна вчера и ще продължи до 18 часа местно време на 20 декември.

На предстоящия вот функцията за електронно гласуване ще бъде активирана от 10-ия до 4-ия ден преди изборния ден. Така до официалното обявяване на резултатите, данните от електронното гласуване ще бъдат проверени няколко пъти. В Естония идеята за електронно гласуване се появява през 2001 г. Успяват да я реализират на местните избори през 2005 година.

Две години по-късно - на парламентарните избори 15 процента от избирателите гласуват по интернет. А на последния парламентарен вот - през 2015-та 30 на сто от избирателите са предпочели електронното гласуване.