НОВИНИ

Обявено e извънредно положение в Етиопия след оставката на премиера

Властите в Етиопия обявиха днес извънредно положение, след като премиерът на страната Хайлемариам Десален обяви, че ще се оттегли от поста си, задълбочавайки политическата криза в африканската страна, предадоха Ройтерс и ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
22:46, 16.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
обявено извънредно положение етиопия оставката премиера

Решението взе съветът на управляващата коалиция, който се събра днес на спешно заседание, съобщи държавната телевизия. В съобщението не се казва колко дълго ще продължи извънредното положение. Според съвета мярката се налага, защото членовете му "стигнали до извода, че тя е жизнено необходима за запазване на конституционния ред".

Според Ройтерс се очаква повече подробности да бъдат обявени утре сутринта от министъра на отбраната.

По-рано днес един от опозиционните лидери - Мулату Гемечу, каза, че управляващата коалиция е загубила легитимност и всички партии трябва да помогнат да се определи бъдещето на страната. Според него Етиопия се нуждае от нова политическа система след години на вълнения.

"Етиопците се нуждаят от правителство, което зачита техните права, а не от такова, което ги бие и убива", заяви той пред Ройтерс.

Извънредно положение се въвежда за втори път от две години. Първият път то бе обявено през октомври 2016 г. и продължи 10 месеца в отговор на бурните антиправителствени протести.

Държавната агенция Фана съобщи, че Хайлемариам, който управлява от 2012 г., подава оставка, "за да бъда част от решението" на кризата, но ще продължи да изпълнява длъжността си, докато бъде завършен "преходният процес".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на Националния археологически музей показва открията на отминалото лято
Изложба на Националния археологически музей показва открията на отминалото лято
Повредиха творба на емблематичен български художник в Пловдив
Повредиха творба на емблематичен български художник в Пловдив