Франкфурт е градът с една от най-големите фондови борси в света, ще се опита да стане финансова столица на Европейския съюз, ако има Брекзит. Париж, Дъблин и отскоро Амстердам могат също да финишират като победители. Междувременно еврото навърши 20 години. В добра форма ли е европейската валута и кой пръв държи евробанкнота? Разказва Емилия Запартова.

Еврото е родено от договора от Маастрихт от 1992 г. Налага се като общоевропейско решение заради риска от парична нестабилност през 70-те и 80-те години. Маастрихтският договор постановява създаването на единен монетарен съюз за всички страни от евросъюза без Дания и Велокибритания. Срокът за това е 1999 г.

На 1 януари същата година няколко страни фиксират обменните си курсове. Те приемат обща финансова политика под ръководството на Европейската централна банка.

Гордън Браун, министър на финансите на Великобритания (2 май 1998 г.): Единодушно се съгласихме с препоръките на Комисията, че 11 страни-членки: Белгия, Германия, Испания, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Португалия и Финландия изпълняват необходимите условия за приемане на единната валута.
Еврото на 20 години: 340 милиона европейци ползват единната валута

Еврото на 20 години: 340 милиона европейци ползват единната валута

Днес еврото - общата валута на Европа навършва 20 години. Еврото е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави от Европейския съюз. Председ...

Три години по-късно двойната употреба на вътрешна валута и евро е приключила. Тогавашният председател на европейския парламент е сред първите, които теглят новите пари от банкомат.

Никол Фонтен, председател на ЕП 1999 г. - 2002 г. (1 януари 2002 г.): Това е конкретното прилагане на единната валута. Днес 300 милиона европейци имат в джоба си осезаемия знак за принадлежност към Европа.

Успоредно с 19-те членки на еврозоната три страни - Ватиканът, Сан Марино и Монако секат свои евромонети и използват общите евробанкноти.

Монетите представляват особен интерес за колекционерите заради дизайна и изработката им.

Най-оптимистичният срок за приемане на еврото е 1 януари 2022 година

Най-оптимистичният срок за приемане на еврото е 1 януари 2022 година

България ще премине от левове към евро от 1 януари 2022 г. в най-оптимистичния вариант. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на...

С годините нови страни от Евросъюза влязоха в еврозоната, последната от тях е Литва - през 2015 г.

Днес членките са общо 19.

Ноември 2008 г. е началота на едногодишна рецесия в зоната. Дълговата криза, започнала през 2010 г., води до драконовски мерки за икономии в Гърция.

Марио Драги успокои пазарите. Европейската централна банка е „готова на всички необходимо за запазване на еврото“, казва шефът на институцията, наричан в медиите „Супер Марио“.

17 банки спират да емитират банкнотите от 500 евро

17 банки спират да емитират банкнотите от 500 евро

17 централни банки в еврозоната спират от днес да емитират банкноти от 500 евро. Една от причините за решението са опасенията, че се използват от траф...

Този януари еврото навърши 20. Използва се от над 340 млн. души и е втората по значимост валута в света.

Марио Драги, президент на ЕЦБ: Единната валута даде на всички членки на еврозоната суверенност на тяхната монетарна политика.

20 години след появата му съвремието беляза еврото. Банкнотите от 500 евро станаха известни като „парите на бин Ладен“. Смята се, че точно тези купюри се използват най-много за пране на пари и финансиране на тероризма.

Затова се намери общоевропейско решение - Европейската централна банка реши да спре печатането им.

Темите, които днес са важни за Европа - в #ЕВРОПА по БНТ

Темите, които днес са важни за Европа - в #ЕВРОПА по БНТ

През 2019 г. предстои да бъдат определени новите ръководители на четирите най-важни институции в Европейския съюз - изпълнителният орган на Съюза - Ев...