НОВИНИ

В Генерал Тошево искат законодателна промяна за опазване на земите

Жителите на Генерал Тошево твърдо стоят на позицията си против проучванията и добива на газ в Добруджа. Те подкрепят предложението за промяна в закона за опазване на земеделските земи, която да гарантира, че плодородната земя в България няма да става обект на проучвания и добив на подземни богатства. Промяната ще бъде предложена от омбудсмана Мая Манолова, стана ясно по време на срещата ѝ в Генерал Тошево днес.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Вилиана Иванова
18:50, 14.11.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Жителите на добруджанската община заявиха, че обществените обсъждания на доклада по оценката за въздействие върху околната среда с представители на фирмата инвеститор, не само не разколебаха техните съмнения, но ги задълбочиха. Те не са получили адекватни отговори за опазване на водата, почвата и здравето си.

Проф. Маргарита Нанкова, агрохимик в Добруджански земеделски институт:
„И ще ми се обяснява, че и до сондите биологично земеделие се демонстрирало в света! Къде е?! Покажете ми го! Това, което виждаме, е как държави, които обаче са по половин континент, си заносват територии, почти колкото България.“

Мая Манолова потвърди, че съществуват множество въпросителни още от първото разрешително за проучване, издадено в края на 2003 г., неколкократното му удължаване и прехвърлянето на собствеността върху друга фирма.

Мая Манолова, омбудсман:
„От документите по доклада аз не можах да си създам впечатление за какво точно очаквано находище става дума. Това, което чух тази сутрин, е от едната до другата крайност.“

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков заяви, че становищата на всички държавни и експертни институции трябва да бъдат преосмислени. Омбудсманът ще иска още промени в Наредбата за обществените обсъждания, за да може институциите реално да чуват гласа на гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ монтира нова камера на Околовръстното в София
КАТ монтира нова камера на Околовръстното в София
Арестуваните български лекари в Босилеград искат намеса от здравното ведомство
Арестуваните български лекари в Босилеград искат намеса от здравното ведомство