В италианския град Генуа стартира проект за замяна на моста Моранди. Той се срути в началото на август, при което загинаха 43 души. Проектът е дело на известния в света италиански архитект Ренцо Пиано, който е родом от Генуа. Предвижда се да бъде осъществен за една година.

Три италиански строителни компании получиха проекта за изграждането на нов мост на мястото на рухналия Моранди, който беше част от магистралната мрежа на областта Лигурия.

Марко Бучи, кмет на Генуа: Възстановяването на моста и възобновяването на движението е поверено на група компании. Те ще се заемат с изпълнението на проекта по идея на архитекта Ренцо Пиано, когото всички познават. Отпуснатата сума е 202 млн. евро.
Разследват близо 20 души за срутването на моста в Генуа

Разследват близо 20 души за срутването на моста в Генуа

Италианската прокуратура започна да разследва близо 20 души във връзка със срутването на моста в Генуа.

© снимка: БТА / АРХИВ

Ренцо Пиано е бил в Генуа, когато стана трагедията с моста Моранди и тогава каза, че е нужен красив и безопасен мост, който да възроди района. Той представи своя проект в началото на септември и обяви, че мостът ще издържи 1000 години. Той ще бъде бял, от стомана и ще наподобява военноморски кораб.

Нощем ще го осветяват 43 стълба - по един за всеки от загиналите през август. 81-годишният архитект има блестящо реноме, изградено с проекти като лондонския небостъргач Шард, центъра "Жорж Помпиду" в Париж и мост между три японски острова. Той ще ръководи изпълнението на проекта, за който не е взел хонорар.

Срутилият се мост в Генуа няма да се възстановява  от стопанисващата го фирма

Срутилият се мост в Генуа няма да се възстановява от стопанисващата го фирма

Италианският министър на инфраструктурата и транспорта Данило Тонинели обяви, че фирмата АСПИ (Аутостраде пер л'Италиа) няма да възстанови срутения мо...