След като месеци наред всички говореха за тях, дойде ред и лично да им се даде думата: трима български граждани, уличени в измами със социални помощи, бяха изслушани от специалната разследваща комисия в парламента на германския град Бремерхафен.

Даря Попова-Витцел, Дойче Веле
Даря Попова-Витцел, Дойче Веле

От 2013 до 2016 година повече от 1000 мигранти от Югоизточна Европа са получавали помощи за социално слаби, на които не са имали право. Германските медии говорят за организирана престъпна група за източване на социалните каси в Германия с участието на чужденци. На българските мигранти (част от тях неграмотни) са били издавани фалшиви трудови договори за заетост на минимално заплащане, което им дава право на социални помощи за окръгляне на екзистенц-минимума.

На германската държава са нанесени щети за 6 милиона евро, а някои от използваните в схемата мигранти не са знаели за измамата. Централна фигура навярно е бил Селим Йозтюрк, когото трудовите мигранти смятали за служител на Бюрото по труда. Йозтюрк често им давал да подпишат предварително попълнени документи, въпреки че много от тях не можели да четат и пишат. Свидетелите от България разказват пред комисията в Бремерхафен, че Йозтюрк взимал по 150 евро за разкриването на фирма, 25 евро за явяване пред административен орган и по 10 евро за всяка консултация.

След изслушването на тримата български граждани се налага мнението, че Йозтюрк се е ползвал с доверието на трудовите мигранти включително и поради това, че местните власти са проявили пълна незаинтересованост, коментира в тази връзка германското издание "Везер Курир".