НОВИНИ

В Германия се извършват близо 10 антимигрантски атаки на ден

В Германия през последната година са регистрирани около 3500 нападения срещу бежанци и кандидати за убежище, което прави почти по 10 подобни акта на ден, сочат данните на германското министерство на вътрешните работи, цитирани от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
19:00, 26.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
германия извършват близо антимигрантски атаки ден

При тези посегателства са пострадали общо 560 души, включително 43 деца, уточни министерството в писмен отговор на парламентарно запитване, с копие от което АФП разполага.

Правителството осъжда категорично насилието. Хората, избягали от родината си и потърсили закрила в Германия, имат право да се надяват на сигурно убежище, посочва министерството.

Според цитирана от вътрешното ведомство статистика на полицията 2545 от нападенията миналата година са били срещу бежанци. Не се цитират данни от предишни години за сравнение, тъй като такава информация са отчита отделно едва от миналата година.

През 2016 г. са били извършени посегателства срещу 988 центрове за настаняване на бежанци и кандидати за убежище, в това число умишлени палежи, допълва министерството. Тук се отчита известен спад, след като през 2015 г. са регистрирани над 1000 посегателства от този тип, докато през 2014 г. тези случаи са били едва 199.

Броят на пристигналите в Германия през 2016 г. кандидати за убежище е спаднал значително - на 280 000 новопристигнали. Спадът се обяснява главно със затварянето на т.нар. Балкански маршрут и подписването през март миналата година на спорното споразумение между Европейския съюз и Турция, за което значителен принос има германският канцлер Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Сляпата Вайша тази вечер по БНТ1
Гледайте "Сляпата Вайша" тази вечер по БНТ1
Турция е построила над половината от 511-метровата стена по границата със Сирия
Турция е построила над половината от 511-метровата стена по границата със Сирия